Президентът подписа указа за Иван Гешев

Президентът Румен Радев, снимка: Прессекретариат

"Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор"

"Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта".

Това заяви президентът Румен Радев в свое изявление до медиите по повод повторния избор на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

В началото на месеца държавният глава върна предложението на ВСС, като подчерта, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее, посочи Радев.

"Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", заяви в обръщението си президентът.

По думите му българите очакват развръзка за "корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ".

"Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост. В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции", каза още Радев.

Той подчерта, че това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. "Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", увери държавният глава. Ето и останалата част от изявлението му:

"От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK