Бойко Борисов и Зоран Заев поднасят венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”

Снимка: МС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Македония на 1 и 2 август.

Визитата е продължение на договореностите, постигнати при посещението на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. г. и е израз на желанието и политическата воля на двете страни за изграждане на открити, добросъседски отношения, основани на европейските ценности и взаимно уважение.

В Скопие министър-председателят Борисов ще проведе срещи с колегата си Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов.

Двамата министър-председатели ще подпишат Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Подписването на документа е основа за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения и ще допринесе за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

На официалната церемония ще бъдат подписани също Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

Първият документ съдържа ангажимент на двете страни в съответствие със своите държавни енергийни политики и общата енергийна политика на ЕС и Енергийната общност да си сътрудничат за проучване на възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите им системи. За целта ще бъде създадена съвместна газова работна група, която ще подготви предварително технико-икономическо проучване за изграждане на газовата връзка.

С втория документ българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Република Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г.

По повод отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, на 2 август министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов ще бъде придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

В официалната българска делегация са също посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев, председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова, председателят на парламентарната група за приятелство България - Република Македония Борис Вангелов, народният представител Станислав Станилов, началникът на политическия кабинет на Президента на Република България Иво Христов и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK