Димитър Делчев в Благоевград: ГЕРБ трябва да спре политизирането на администрацията

Снимка: ДБГ

ГЕРБ трябва да спре политизирането на администрацията на държавно и местно ниво. Партизанщината при държавни и общински постове е довела до там, че ниският капацитет на администрацията не помага на гражданите и отблъсква и малкото инвеститори, каза на брифинг в Благоевград Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, по повод сигнали и публикации за смени на ръководни постове в регионални служби на партиен принцип. 

Недопустимо е при смяната на властта да се правят политически чистки, вместо в администрацията да бъдат назначавани компетентни хора, чиято единствена цел ще бъде да работят в полза на хората, а не да бранят партиен интерес, коментира той. 

Делчев обяви, че в сряда в София ще се състои кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени видовете избирателни системи и мерките за ограничаване на изборните манипулации, които на последните избори са достигнали 25% от гласовете, според данни на неправителствени организации.

Въвеждането на 100% мажоритарен вот може да доведе доведе до сериозни проблеми за демокрацията в България и се надявам това да е една от темите, по които представителите на демократичната общност да имаме обща позиция, която да обсъдим на тази кръглата маса, каза Найден Зеленогорски от ДБГ от РБ. С останалите десни партии трябва да намерим общ език за единодействие по важните за обществото теми. При липсата на реална парламентарна опозиция, ние ще бъдем такава, макар и извън парламента, добави той.

Мнозинството все още няма програма, законодателната дейност е много вяла, а скандалите около назначенията големи. Няма как да имаме положителна оценка за работата на мнозинството до момента, каза още Зеленогорски.

Анна Бистричка, областен координатор на ДБГ в Благоевградско, заяви, че структурите на ДБГ в областта са мотивирани и ще продължат да работят за намиране на решения на местните проблеми.

Попитана за санирането в Благоевград Бистричка коментира, че съмненята за злоупотреби са следствие от липсата на информация, затова е необходима по-голяма публичност на процедурите по избор на изпълнител и по-строг контрол. Недопустимо е хора без опит, наети предходния ден, да работят по блоковете без надзор, категорична бе тя.

Делчев добави, че при енергийната ефективност хората трябва да имат възможност да контролират избора на строител и качеството на работата, да бъдат по-активно въвлечени в надзора и ефективното разходване на бюджетните средства. Това ще се случи, ако те плащат част от цената. Трябва да се обмисли и възможността за саниране на студентските общежития, каза още той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK