Еманюел Макрон: Ще работим заедно за интеграцията на България в еврозоната и Шенген

Снимки: МС

С новия френски президент Еманюел Макрон изградихме добро начало на сътрудничество и доверие. Както всички в Европа, се надяваме в негово лице – с неговата младост и енергичност, но и с опита му като финансов министър да теглим Европа напред – силна и единна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си в Елисейския дворец с президента на Френската република.

„Считам, че направихме един добър разговор по основни теми в Европейския съюз и свързани с нашето председателство“, отбеляза премиерът Борисов. Той акцентира върху усилията, които страната ни полага за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген. „Отчитат се усилията, които сме положили по миграционната тема, за финансовата дисциплина и публичните финанси, и реформите, които сме направили“, добави министър-председателят.

Борисов съобщи, че президентът Макрон е приел поканата да посети България – визита, при която той лично ще има възможност да се увери в мерките, които страната ни взима за охрана на сухопътната и черноморската граница на шенгенското пространство. Той уточни, че България може да се разглежда като периферия, но само географски, защото тя е важна за целостта, единството, охраната и защитата на ЕС.

Пред журналисти в Елисейския дворец президентът Еманюел Макрон отбеляза силната воля на премиера Борисов да се преодолеят оставащите етапи, за да се пристъпи към влизане в чакалнята на еврозоната и в шенгенското пространство. Макрон подчерта, че България положила много усилия в двете области и че Франция ще работи заедно със страната ни за интеграцията в тези две зони.

По думите му е важно да се дава възможност на всички държави, които искат да се интегрират по-силно, да реализират това желание. Френският президент отбеляза силната европейска воля на Борисов и подчерта, че „всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят”. 

България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и от тази гледна точка беше изключително важно да можем да проведем стратегически разговор за дневния ред на председателството и върху приоритетите на Европа в краткосрочен план, добави президентът Макрон. Той обърна внимание върху две европейски теми – подобряването на социалното сближаване и опазването на границите.

„България, която поради географското си положение е изложена на натиск, е свършила забележителна работа през последните години, като се изправи пред предизвикателството на мигрантската вълна”, заяви Макрон и изтъкна необходимостта от подобряване на колективната защита на Европа.

Премиерът Борисов и президентът Макрон подчертаха значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения между България и Франция, както и възможността да бъдат реализирани съвместни проекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK