Боян Петров: Не може решение за Пирин да се вземе тихомълком

Боян Петров, снимка: bTV

„Трябва да има обществено обсъждане на такова решение, а не да мине тихомълком между празниците – кой разбрал, кой не разбрал… Сега всички материали са качени онлайн, но хората трябва да намерят време да се заровят в документи”, коментира алпинистът Боян Петров възможността концесионната зона в природен парк „Пирин” да се увеличи десетократно.

Вчера заради това еколози и природозащитници протестираха пред Министерския съвет.

„Не може така да мине това проекторешение, с което искаха да подарят на концесионера 10-кратно увеличени на площите… Това е свръхнахалство – националните паркове в България заемат само 1,7%, нищожна част”, коментира още той пред bTV.

„На т.нар. Патриоти сигурно бащите има са умирали за Пирин, но сега го раздават открито на един концесионер, има открит лобизъм, срещу това протестираме”, каза още Петров.

„ЮНЕСКО каза да няма каза ски зони в обектите ни (на нематериално културно наследство – б.ред), ние сме обезпокоени, след това следва изключване”, посочи Петров и добави, че има желания в Пирин да бъдат изградени 300 км писти, които да свържат курортите.  

Относно плановете му да покори и Еверест, Петров заяви, че първата му тренировка предстои на 15 декември, а след това има 3 месеца за подготовка., преди да атакува най-високия връх на Земята.

„К2 (който той е изкачвал) и Еверест са само 200 метра разлика, но тези метри ще бъдат най-трудните, Еверест е друга класа”, каза още Петров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK