Боян Петров и Андрей Ковачев: "Струма" няма място в Кресненското дефиле

Снимка: Infomreja.bg, архив

Автомагистрала "Струма" не трябва да минава дори частично през Кресненското дефиле, защото го уврежда. Сгазените животни там за 10 години са се увеличили десетократно, някои от видовете изобщо са изчезнали от района. Това казват алпинистът и биолог Боян Петров и екологът Андрей Ковачев пред Капитал. 

Двамата пострадаха наскоро при катастрофа в дефилето докато преброяваха сгазени животни. 

Този случай, както и опасността да се загубят европейските средства, предназначени на този участък от магистралата, съживиха дебата за това откъде да минава трасето. Тъкмо под предлога, че може да се загуби финансирането за участъка, през последната седмица управляващите наложиха тезата, че за по-бързо трасето в едната посока ще минава по съществуващия път през дефилето, а в другата посока – по платото отгоре. 

Според Ковачев мотивът на управляващите за този последен, засега, вариант няма да спаси България от наказателна процедура, защото нарушаването на екологичните директиви на ЕС не е по-леко провинение от другите. Той смята, че предстои такава процедура да започне. 

Проучване на прегазените животни през 2004 и през 2013 г. показва, че десетократно е нараснал броят на убитите по пътя животни, което в известна степен се дължи и на засиления трафик, откакто са пуснати в експлоатация готовите участъци от "Струма". Особено се влошава ситуацията след 2007 г. 

"Европейските правила, свързани с екологията, са много по-строги и смятам, че Европейската комисия вече се готви да ни наложи наказателна процедура", обяви Ковачев. 

Според него най-добрият вариант сега е с наличното финансиране да се изгради първи етап от този участък между Симитли и Кресна извън дефилето от две платна, а след това да се потърси допълнително финансиране за останалите платна, но в крайна сметка всички те да минават над дефилето. Според Боян Петров въпреки, че явно правителството "бясно" се опитва да реши проблема, притиснато от сроковете, то не е и достатъчно решително по въпроса.

Ковачев допълва, че лекарството в случая е много просто – да се направи оценка на всички възможни алтернативи, включително и тази, която включва 15-километров тунел. 

"След 6 г. искам да шофираме по четири платна отгоре (над дефилето – бел. ред.)", казва Боян Петров. "Това вече не е пътен, а екологичен проект", подчертава Андрей Ковачев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK