Бонус точки за фирмите от Югозапада по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Снимка: Infomreja.bg

Томислав Дончев - вицепремиер и министър по европейските фондове, гостува днес в община Кюстендил. Той проведе среща с представители на общини и работодателски организации.

Инициативата бе на общините Кюстендил, Дупница и Благоевград по повод възникналите проблеми по оперативната програма "Иновации и Конкурентноспособност", поставяща в неравностойно положение Югозападния регион по отношение на процента финансиране.

“Голяма част от общините в Югозападния регион са в неблагоприятна ситуация. Те могат да ползват финансиране с 25 % по-малко, отколкото всички останали райони в България. Областите от Югозападна България, които са поставени в тази неблагоприятна ситуация ще имат възможността да получат  т.нар бонус точки. Тоест фирмите, които участват по програмата с проекти да имат предимство при класирането. Това няма да промени интензитета на помощта , но ще им гарантира един по – добър достъп“, заяви след срещата Томислав Дончев.

Допълнително, по желание на самите представители на бизнеса държавата е готова да коригира минималния и максималния праг на финансиране, което ще позволи програмата да бъде съобразена със специфичните нужди на предприемачите от региона.

„Третата стъпка, която се предвижда, е да търсим възможности за осигуряване на облекчен кредит. В момента усилено се проверява дали ние можем да ползваме т.нар. инструменти за финансов инженеринг“, каза още министърът.

По схема „Иновации и конкурентоспособност“ до този момент има подадени общо 850 проекта, като в момента схемата е почти електронизирана. Тоест основна част от кандидатстването се извършва по електронен път, в хартиен вариант се представят само декларациите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK