Мименов пред НАП: Настояваме санкцията за наплатените данъци на тютюнопроизводителите да е минимална

Снимка: Infomreja.bg

След протеста в центъра на Хаджидимово вчера заради 10-процентното данъчно облагане на субсидията на тютюнопроизводителите, днес в НАП-Благоевград, се състоя среща.

На нея присъстваха кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, на община Гърмен – Минка Капитанова, и на община Сатовча - Арбен Мименов, който е председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и на Националното сдружение на тютюнопроизводителите.

Фокусът на дискусията между директора на Дирекция „Комуникация и протокол“ към ЦУ на АНП – Росен Бъчваров, кметовете и представители на областните дирекции „Земеделие“ протече без присъствието на протестиращите.

„Стана ясно, че всички сме водени от един общ интерес – че законът трябва да бъде спазван. По отношение на субсидиите на земеделците законът ясно казва, че от 1.1. 2010 г. всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите и затова няма нито правен, нито житейски спор. Тоест отговорът на въпроса „Дължат ли земеделските производители, включително и тютюнопроизводителите, данък за своя доход под формата на субсидия?“, е „Категорично да“. Такова вече е разбирането и на кметовете на общините, и на ДФ „Земеделие“, категоричен бе Бъчваров.

„Това, което дискутирахме, е, че невинаги земеделските производители четат данъчните закони и по всичко изглежда, че тази информация не е достигнала до тях в желания вид и обем. Това, което констатираме в НАП, е, че причините за неспазване на закона се дължат не на умишлено поведение, не на целенасочен опит да се избягва облагане, а на чистото незнание у широк кръг земеделски производители в региона. Обединихме се около мнението да информираме достатъчно рано земеделците по прост и ясен начин какви са техните данъчни задължения. Смятаме, че можем да направим така, че данъчните рискове през 2019 да станат много по-малки.“

Преди две седмици самите кметове от Гоцеделчевско заявиха, че са имали срещи с тютюнопроизводителите, на които са разяснили какво всъщност държавата иска от тях като данък.

От 2010 г. досега много земеделци дължат тези пари, но не са ги платили – какво означава за НАП времето от 2010 досега? На този въпрос Бъчваров отговори:

„Това, което НАП прави, е да фокусира вниманието си върху доходите на земеделците през 2017 г. по отношение на данъци и осигурителни вноски. Това, което е много по-важно за НАП, е бъдещето поведение на земеделските производители – на тютюнопроизводителите и не само. Налични са около 70 000 човека, които в момента имат известни неточности в данъчните декларации, да започнат да декларират и плащат това, което дължат, от догодина – като ясно искаме да стане, че НАП няма репресивен уклон и задачата не е да се напълни бюджетът. Ангажиментът на НАП е да налага наказателни процедури по най-разумния начин и там, където една малка или справедливо малка санкция може да изиграе превъзпитаваща роля, то е достатъчно и не се налага да се поставят максималните санкции или санкции, които са непропорционално големи спрямо получената субсидия".

Общият сбор от земеделци, които не са подали данъчни декларации до април 2018 е 50 000 души, стойността на несъбрани данъци е 120 млн. Към тази група се присъединяват още 20 000 земеделци, които са декларирали по-малко от изплатената от ДФ „Земеделие“.

"Смятаме през 2019 да променим това поведение на земеделците – фокусът е в бъдещето", каза още Бъчваров. Той разясни, че има законова възможност всеки земеделски производител да изплати данъците си за 2017, въпреки че сроковете за това са изтекли, до края на 2018.

Констатирано е, че 13 000 души в Пиринско не са подали данъчни декларации или имат грешки в подадените.

„Ако земеделец е получил 1000 лв. субсидия – 600 лв. от тях не се облагат, а останалите 400 лв. са облагаеми – 4%. Субсидията е лишена от осигурителен доход по принцип, а при продажба на селскостопанска продукция облагането е много по-малко“, завърши Бъчваров.

Пред журналисти Арбен Мименов коментира:

„Стана ясно, че субсидията е облагаема. Това, което пише за предходните и заключителни разпоредби за всяка година, е, че субсидията е необлагаема до 2014 г. и всяка следващата година е облагаема с данък.

Това, което предложихме е облагане с данък на източника  - ако е възможно хората да си декларират и така при получаване на субсидията да се удържат 10% и да не се редят на гишета.

Изводът е, че хората са били неинформирани – ние сме най-близо до тях и знаем, че са притеснени, че не са си платили данъците и че ги очаква санкция.

Изградихме обща позиция да има брошури, с по-лесно разбираема и ясна информация, която да не е в табличен вид.

Ясно е, че данъците трябва да се платят, защото в бъдеще, за да получават помощи хората, преди това трябва да са платили данъците си.

Оттук нататък всички субсидии ще бъдат обвързани с коректността на данъкоплатците. Имаме уверение, че всяка една данъчна декларация, ще бъде разглеждана индивидуално.“

Нито министерството, нито законът ще отмени санкцията, но ние настояваме тя да е в рамките на разумното, каза още кметът на Сатовча, Арбен Мименов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

марко.21:05 - 20.05.2020
до нап, защо не проверите колко данъци се плащат в държавната хазна от лицето румен арнаудов тире мошенника ленко плетенски, нанесъл щети на общ. сатовча за няколко милиарда лв. , чадър над комунистическия гербаджия леонид е този феодал мименов, този шибаняк говори за законност, на всеки камион с камъни този боклук си получава хонорара , данъците не се плащат в нап а личния джоб на магарешкия доктор мимен червен бей а уж е от дпс, майната ви ващта мамка копелдашка, иде ви края вашта мама комунистипеска, бил от дпс, дори не си на майкати от путката, тя те е родила из газъ.
ka03:26 - 09.02.2019
Iskat danak da plastame niaye nesme vzemali oste parite za rekolta 2016 mamyat horata se davat do goga se cakame
ka03:26 - 09.02.2019
Iskat danak da plastame niaye nesme vzemali oste parite za rekolta 2016 mamyat horata se davat do goga se cakame
SS08:50 - 19.10.2018
хахахаххаха минимална санкция.Още ли му вярвате на тоя дърт хеодал магьосник Меменов.....прости хорица, роби и рая със садомазо накллонности свикнали да ги мачкат едни и същи "лидери".

FACEBOOK