Иван Гешев: Божков изпрати сигнал и по мейл, Василев също – проверяват се

Снимки: Прокуратура

Главният прокурор: Проблемът с битовата престъпност може да бъде решен

Иван Гешев посети град Ябланица след проведена акция на МВР и прокуратурата по линия на битовата престъпност в района.

„Това е рутинна операция. Целта ни е до края на годината нивата на битовата престъпност да са по-ниски от миналата година. През 2019 година казахме, че ще направим всичко възможно да намалим телефонните измами. В края на миналата година те паднаха с 40-50 %. От януари до юни са налице само инцидентни случаи. Смятаме, че проблемът с битовата престъпност може да бъде решен. Хората, които цял живот са работили и са си плащали данъците, не заслужават да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си, да прекарват отредените им години в страх. Държавата е длъжна да изпълни дълга си към тези хора, както те са изпълнили дълга си към нея.  Целта на тези действия е да покажем, че държавата, прокуратурата и МВР ще се опитат да защитят тези хора", заяви Иван Гешев в Ябланица, където бе заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков и районния прокурор на град Тетевен Калина Кънчева.

Главният прокурор отговори на въпрос, зададен от журналисти, свързан с осъдения Джок Полфрийман. „Вчера постъпи писмо от защитата на убиеца на Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор и излезе след 12 години. Работата на прокуратурата не е да решава дали да възобновява или не дадено дело. Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата. Главният прокурор не следи отделни досъдебни производства“, заяви Гешев и допълни, че не е постъпвало искане от бащата на Андрей Монов за възобновяване на делото.

На въпрос за обвиняемия Васил Божков, Иван Гешев отговори: „Освен във Фейсбук е постъпил сигнал по имейл от обвиняемия Божков до главният прокурор, постъпил е и сигнал от едно издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени към съответния прокурор, който да прецени какви действия може да се извършат. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали представляват анимация, дали са комикси или нещо друго забавно. Фейсбук не е нормалния начин за подаване на информация. Всеки сам преценява по какъв начин да изгради защитната си стратегия. Така, както други подсъдими или обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Ивайло Прокопиев, г-н Огнян Донев и г-н Цветан Василев, преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков. Конкретните преценки по конкретните казуси са на наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 8 години на убиец", заяви още главният прокурор и поясни, че всички решения, които се взимат, ще са на база на обективен анализ на доказателствата, събрани в рамките на досъдебното производство.

Относно информацията, че Сърбия за поред път отлага делото за екстрадицията на Цветан Василев, главният прокурор заяви: „Причината на Цветан Василев да се укрива в Сърбия е основно политическа. Решение на сръбските власти е да реши кога да го екстрадира. Българските власти са си свършили работата. Интересът на обвиняемите е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини как българската прокуратура не си е свършила работата и затова се укриват".

Иван Гешев не подмина и темата за новосъздаденото направление към Върховната касационна прокуратура за взаимодействие с Европейската прокуратура. "Българската прокуратура, както и аз , подкрепяме г-жа Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура. Г-жа Кьовеши е компетентна да разследва само измами с евросредства и то над определени размери. Принципното ми мнение е, че трябва да бъде разширен обхватът на Европейската прокуратура в посока международен трафик на наркотици, транснационални организирани престъпни групи, транснационално пране на пари, но това са неща, които ще преценят европейките институции“.

Преди да отиде в Ябланица, главният прокурор, заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, се срещнаха с кметовете на село Златна Панега и село Малък извор.  „Трябва да работим в екип, за да решаваме бързо проблемите. Един от основните въпроси са камерите, трябва да ги има в началото и в края на селата. Щом в София се научихме да не караме в буслентата, значи камерите вършат работа. С колегата Иванов сме тук, за да покажем, че има ли проблеми, ние идваме на място и ги решаваме. Хората заслужават да живеят спокойно и това е нашата работа. Надявам се да се върнат онези времена, в които не се заключваха вратите на домовете, ако стане това, ще е идеално“, допълни Гешев.

В края на визитата си, главният прокурор запали свещ в Гложенския манастир, който е бил едно от скривалищата на Васил Левски.

 

КОМЕНТАРИ

прф. антонио бандерас21:58 - 09.06.2020
гешев, каква битова престъпност ще бориш със плеяда от престъпни прокурори зад гъза ти ,корумпирани, нагли, лъжци, боклуци нямащи никакъв морал, смятащи себе си за всевишни, абе ебете си майката оти ви коментирам като че ли ще се осрамите мамка ви.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK