Божков пред "Блумбърг": Властта трябва да бъде конфискувана от Борисов

Снимка: МС

"Бягащият магнат търси път към властта в най-корумпираната държава в ЕС"

Българските прокурори наричат ​​Васил Божков най-опасният човек на нацията. Сега избягалият хазартен магнат планира да се върне у дома, за да се оневини, като свали правителството.

Веднъж класиран сред най-богатите хора в Източна Европа, 63-годишният младеж е бил в самоналожено изгнание в Дубай от януари. Той чака решение за екстрадиция, след като България го обвини в 18 престъпления, включително опит за подкуп и четири случая на убийство. Божков отрича неправомерните действия и обвинява правителството на премиера Бойко Борисов в изнудване.

„Смятам да вляза в политиката“, каза 63-годишният Божков по телефона от Дубай, където той бе задържан за кратко и след това освободен. „Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде конфискувана от Борисов. "

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е бил мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. И все пак бойните му беседи идват в неудобно време за лидер, който се бори с изпадането на коронавирус и чийто трети мандат е изтъкан в скандали с присадки и разследвания на министри и партийни служители.

Европейската комисия изчислява, че пандемията Covid-19 ще намали брутния вътрешен продукт със 7,2% през тази година. Докато публичното одобрение на Борисов нарасна с 10 процентни пункта по време на кризата, той е изправен пред общи избори следващата пролет, след като се разясни пълният обхват на икономическия удар.

Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че е печелил от него, което Борисов категорично отрече.

Колекция за антики

След като натрупа бизнес империя, обхващаща играта до застраховка и колекция за антики, която той оценява на стотици милиони долари, Божков загуби и една нощ през януари, когато полицията нападна имотите му и издаде заповед за ареста му. В същото време парламентът прие законопроект, който ефективно национализира основния му бизнес: лотарията.

Главният прокурор на България Иван Гешев го преследва по обвинение, че ръководи организирана престъпна група, докато финансовите одитори твърдят, че компаниите на Божков са избягвали да плащат около 700 милиона лева (404 милиона долара) в бюджета. Той също е обвинен в опит за изнасилване, незаконно притежание на антики и влияние върху търговията с дрехи.

Той е "най-богатият и опасен българин", каза Гешев пред репортери 13 февруари. "Ние много добре знаем срещу кого се борим."

„Черепът“

След падането на комунизма през 1989 г. Божков става ключова фигура в дългия и затруднен икономически преход на черноморската държава, който включва финансови кризи и борба за намаляване на ролята на държавата в икономиката.

Както и в Русия, тя включваше жестоки войни сред фигури за организирана престъпност с прякори като "Бобър" и "Крокодил", за които американските и европейските дипломати заявиха, че имат връзки с най-високите нива на управление.

„Най-известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, известен още като Черепът, посочва американското посолство в София в дипломатически кабел от 2009 г., публикуван от WikiLeaks. Тя постави стойността на Божков на 1,5 милиарда долара.

Гешев каза, че сред обвиненията са „убийства, свързани с конкуренцията в сектора на хазарта“. Божков заяви, че обвиненията са глупости и твърди, че дейността му винаги е била законна.

Обвинение за изнудване

След присъединяването си към ЕС през 2007 г. България се бори да се справи с престъпността и Transparency International я нарежда като най-корумпираната страна.

Само шепа хора са осъдени за повече от 150 атентати по време на прехода. Много от тях се случиха, когато Борисов, който през 90-те години работеше като частен бодигард на комуниста на Тодор Живков, ръководеше националната полиция като главен секретар в МВР, а по-късно кмет на София.

На фона на натиска на правителството да се вмъкне отново в масив от индустрии, включително лотарията, Божков казва, че правителството е действало незаконно. Той настоява, че от 2017 г. той е бил изнудван да плаща над 60 милиона лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Гешев каза, че властите ще разгледат обвиненията. Горанов заяви в неделя, че "целят да дискредитират" правителството, докато Борисов заяви в телевизионно интервю в петък, че е взел "не цент, не лев, не евро" от Божков.

Божков заяви, че се страхува от арест, ако се опита да се върне в България, но в крайна сметка иска.

"Мога да продължа така няколкостотин години", каза той. „Но не ми харесва. Трябва да се върна у дома."/ www.bloomberg.com/ Андрю Ленгли, 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK