Божков е регистрирал едва 212 артефакта, а имал над 3000

Снимки: Прокуратура

Спецпрокуратурата излезе с нова порция информация

Във  връзка с разследването по досъдебното производство, по което Васил  Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени  престъпления против финансовата и данъчната системи, действията по претърсване и изземване в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 в гр. София са започнали на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. На посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.

Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно  от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите  на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на  поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД,  упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на  фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и  изследвания и уредник музей.

Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент  действия по претърсване и изземване на посочения адрес. Достъпът на  разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от  служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта.

Беше установено, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение  на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона. Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ.

Изрично следва да се отбележи, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в  сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент. 

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение, съобщават от Специализираната прокуратура.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK