Борисов иска оставката на директора на полицията в Габрово

Снимка: МС

„Нашето председателство на Съвета на ЕС, на фона на останалите, с резултатите, които даваме в момента, се отчита от всички. Вече сме 17+1. Това, което стартирахме в София, днес е факт. Това, което решихме в София за създаването на Глобалния център за партньорство, днес го отваряме символично тук“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник. Българският премиер участва в Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на Инициативата „16+1“. Министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович откриха официално Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Премиерът Борисов подчерта, че за по-малко от година след българското председателство на Съвета на ЕС, след българската среща на „16+1“ и на кметовете на страните от Централна и Източна Европа и Китай, има вече повече практически стъпки. „За съвместни проекти, за които търсим финансиране, може по модела на хърватски мост – Европейска комисия, Китай и местен бюджет, да се направи подобно за пристанищата и жп линиите Солун-Кавала-Александрополис, Бургас, Варна, Дунавска стратегия, съответно Букурещ и Белград. С колегата Виорика Данчила говорихме, те са взели решение за Зимниче-Свищов да започнем изграждането на втори мост и до десетина дни да го стартираме“, уточни пред медиите министър-председателят. Той поясни, че се търсят възможности китайски компании да се включат към тези проекти чрез публично-частно партньорство или смесени компании. „Това са заемни пари. Въпросът не е за парите, а за лихвите. Ние сме една от държавите с най-нисък външен дълг. Затова искаме да ги включим в партньорство. Търсим варианти от три места финансиране, за да имаме всичките интереси, след това да се пълнят тези пристанища с товари, тези жп линии да са натоварени, за да могат да изплатят парите“, посочи още премиерът Борисов пред журналистите.

Премиерът Борисов коментира и ситуацията в Габрово. Той разкритикува ръководството на полицията в Габрово за допускането на подобен конфликт. „За мен оставката или поемането на отговорност от този директор на полицията трябва да е факт веднага щом си дойде министъра. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват - да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града“, каза Борисов и подчерта, че ролята на полицията е това да не допуска подобни случаи на нарушаване на обществения ред. „Полицията е за това - да е взела мерки. Ако, както чувам, големи групи са се разхождали и притесняват майките, децата, полицията къде е“, попита министър-председателят.

„Целта е ние да имаме най-добрия самолет на възможно най-добрата цена“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос докъде са стигнали преговорите между България и САЩ за придобиването на изтребителите Ф-16 Блок 70. „Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага. И когато дойде аз да преговарям с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не“, посочи още министър-председателят. „На военновъздушните ни летци съм обещал най-добрите възможни нови самолети, които да издигнат моментално на друго равнище във всички програми на НАТО българската военна авиация“, подчерта премиерът Борисов. Той посочи, че парите за придобиването на летателните средства са отделени и в момента, в който сделката стане факт, бюджетът ще бъде актуализиран и с тази сума тя ще бъде платена. „Така че – кога, колко и как – аз съм обещал да бъде бързо, да не протакаме и затова моето разбиране е преди парламента да излезе във ваканция, независимо че някои са ваканция доста време и не работят, да приключим и да дадем на нашите летци най-доброто, което има“, подчерта министър-председателят. Той добави, че именно с тази цел тази сряда на заседание на Министерския съвет правителството взе решение да възстанови и Военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. „За да можем да дадем и най-добрата подготовка“, изтъкна премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK