Бойко Пенков: Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти

Снимки: МЗ

Днес в България бяха доставени близо 2600 флакона Ремдесивир

2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние бяха доставени днес в България.

Още тази вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества.

Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред медии в БулБио - НЦЗПБ.

Това е първата доставка по договорите, сключени между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Scinces.

За закупуването на доставените днес флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв. Общо средствата, които страната ни ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с Ремдисивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лева.

До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.

„Лекарството пристигна днес по обед, веднага създадохме организация Ремдесивир да получат всички болници, които са го заявили. Започваме с раздаването на регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, а до края на деня и на останалите 23 РЗИ. Столичната здравна инспекция тук, на място, отпуска количествата, заявени от Военномедицинска академия, „Александровка“ и „Пирогов", за да осигурят своевременно лечението на своите пациенти“, посочи д-р Пенков.

„Експертният съвет по анестезиология и интензивно лечение изготви протокол за приложение на медикамента, на база който колегите извършват оценка и преценяват дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е на разположение на всички лечебни заведения в страната“, обясни още заместник-министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK