"Сосиете Женерал" напуска България, продава дяловете на ДСК

Снимка: Infomreja.bg

Френската група Сосиете Женерал обяви решението си да продаде мажоритарния си дял в Сосиете Женерал Експресбанк (СЖЕБ) на Банка ДСК. Финализирането на сделката се очаква през следващите няколко месеца, като се очаква одобрението  на съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори.

Част от продажбата са и дъщерните компании на СЖЕБ, които са 100% собственост на българското подразделение на Групата - лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на СЖЕБ). Групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.

С пазарен дял от близо 6.7%, Сосиете Женерал Експресбанк е седмата по големина на активите банка на българския пазар и като универсална банка е активна както в сегмента на банкиране на дребно, така и в корпоративното банкиране.

През следващите няколко месеца, Сосиете Женерал Груп и Банка ОТП ще си сътрудничат за получаването на всички необходими разрешителни. През този период, до окончателното финализиране на сделката, СЖЕБ ще продължи да предлага висок стандарт на обслужване във всички сегменти, като успоредно с това плавно ще подготвя промяната за клиентите, гарантирайки стабилни взаимоотношения във всеки един момент. 

Успоредно с продажбата, Сосиете Женерал и Банка ОТП провеждат неексклузивни дискусии във връзка с подписване на договор, който ще включва предоставяне на услуги от двете страни (включително, но не само, инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK