Уникален кръст на 4 века показва 20 сцени от Библията, монахът ослепял след изработката му

Снимка: Infomreja.bg

Уникален кръст от дърво, в който има изобразени 20 библейски сцени. Кръст с аналог на този в Кремъл и Рилския манастир.

Това е Атонската светиня, която бе представена пред погледите на благоевградчани в Регионалния исторически музей.

Върху кръста са представени 20 сцени от Стария и Новия завет, той е двулицев. Като сцени има и странично в дебелината на кръстните рамена. Интересното е, че при толкова малки размери – висок е 23 см – на вертикалното рамо, а хоризонталното е дълго 15 см, са представени повече от 100 фигури в цял ръст, а ако броим и тези, на които се виждат само част от лицата, те наброяват повече от 200.

Това разказа за ИНФОМРЕЖА Милена Карамфилова, която е уредник на музея в Перник, чийто дом е пътуващият из България кипарисов кръст и единствен уникат в страната ни.

От двете страни на кръста са разположени сцените Рождество и Разпятие Христово, като те са централни и са по-големи като размери. Още са представени Възнесение, Преображение, Възкресение Христово, Благовещение, Свететение.

Изключително изящна изработка с много фини инструменти е работен. Един от ранните примери на този тип дърворезба. Датиран е в края на 16 и началото на 17 век. Тази датировка представят професорите – Милена Генова и Пенка Желева, дългогодишен уредник в пернишкия музей.

Основават се предимно многофигурните композиции, плътно подредените фигури, липсата на всякаква архитектурна среда, която се среща само при сцените Благовещение и Светение Господене. Въз основа на това те поставят своята датировка и като стил на изработка към някои от светогорските манастири без да може да се каже точно кой.

Кръстът се нарича напрестолен, тъй като е поставен на престола в олтара - там, където се извършва богослужението, близо до Евангелието.

Още по-ценното у него е, че е съхраняван вече близо 4 века, от 17 век досега.

Всеки един екземпляр, останал до наши дни, е от изключително значение, тъй като трудно се запазват подобни реликви. Уникален е и заради начина си на изработка. Всеки такъв предмет носи своята история и носи нещо от този, който го е изработил, казва Карамфилова.

Други подобни кръстове има. Най-близките до този са един кръст по тип и датировка, запазен в Рилския манастир, и един в московския Кремъл, за който дори се счита, че произхожда от едно ателие заедно с пернишкия кръст.

А самата Атонска светиня е дело на някое ателие в светогорската обител, но не може да се каже кой точно е манастирът. Изработката, надписите на гръцки обаче говорят за някой от атонските манастири.

Предполага се, че монахът, изработил кръста, е използвал и нещо като игли, за да се работи в толкова миниатюрни фигури, допълва уредничката.

Интересна е и съдбата на този уникат. Освен че не е ясно кой е майсторът и къде точно е изработен, не се знае и как е попаднал в Пернишко.

Кръстът е бил притежание на един свещеник, който е служил в град Брезник, казвал се е Асен Пенчев и е родом от Бургас, но съпругата му е от Брезник.

Не знаем как точно е попаднал в него, но самият той разказвал малко за този кръст. Казвал, че е изработен от гръцки монах, който след изработването му ослепял. След неговата (на свещеника) смърт започнала разпра между синовете му кой точно да вземе кръста. И за да прекрати това, съпругата му го предала в музея в Перник.

Досега кръстът е посетил музеите на Ловеч, Кюстендил, Попово и Гоце Делчев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK