Борисов от "извънредния паркинг": До утре паркингът трябва да работи

Снимка: МС

Борисов подчерта, че в този момент е необходимо фирмите да си плащат данъците

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов инспектираха бившето военно летище „Узунджово“, което става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили на път за Турция. „До утре паркингът трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на ТИР-ове“, заяви премиерът. Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна. Борисов допълни, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата.  „Над 400 ТИР-а повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролнопропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция“, уточни министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори като туристическия. „Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки“, уточни още министър-председателят. Борисов добави, че се очаква в рамките на ден-два и търговските банки да имат решения по отношение на кредитите. „Полагаме усилия, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, ако приемам, че един организъм е държавата, да успеят след кризата да продължат да функционират“, заяви още премиерът Борисов.

Премиерът Борисов съобщи още, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка. Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

Граничните власти докладваха на премиера Бойко Борисов, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 ТИР-а, от които 1200 са били за пункта „Капитан Андреево“. След взетите мерки броят на обработените ТИР-ове в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са обработени 1100. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK