Борисов в Давос - срещи и усмивки...

Снимки: МС

Вижте как ще протече посещението на Борисов

„България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС”.

Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. „Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов разговаря с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Двамата обсъдиха актуални международни въпроси, като фокус на разговора им бяха резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. „Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист“, заяви премиерът Борисов.

България оценява ключовия принос на Европейската банка за възстановяване и развитие при реализацията на значими за страните от Западните Балкани инфраструктурни проекти. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

Българският премиер отбеляза, че изграждането на инфраструктурната свързаност по оста изток-запад и север-юг ще гарантира балансирано икономическо развитие, социална кохезия и стабилност в региона на цяла  Европа. 

Борисов разговаря и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на Световния икономически форум в Давос. Във фокуса на разговора им бяха водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси.

Българският премиер изтъкна, че  превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. 

„Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция“.

Това заяви министър-председателят по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи. Тримата разговаряха след провеждането на панела, посветен на диалога за дипломацията на Западните Балкани.

Борисов се срещна също така с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров в Давос.

Двамата обсъдиха съвместното предстоящо председателство на „Берлинския процес“ през 2020 година. Акцент в разговора им беше и положителното развитие на двустранните отношения след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Предизвикателствата пред Европа, Европейският зелен пакт и новата многогодишна финансова рамка на ЕС бяха във фокуса на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Борисов се срещна и с премиера на Грузия Гиорги Гахария. Акцент в разговора между двамата правителствени ръководители беше задълбочаването на политическите и икономическите връзки между двете страни.

Премиерът разговаря с президента на Полша Анджей Дуда в Давос в рамките на Световния икономически форум.

Двамата обсъдиха засилването на двустранните отношения на политическо и икономическо ниво, както и ключови теми от международния дневен ред.

Акцент в разговора им беше европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е във фокуса на „Берлинския процес“. 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

Премиерът Борисов отбеляза, че сътрудничеството между България и Азербайджан е достигнало до стратегическо равнище в областта на енергетиката през последните години. „Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа“, заяви българският министър-председател. 

Поредната среща на премиера бе и с Иванка Тръмп.

Разговарях с нея след като двамата изслушахме речта на американския президент Donald J. Trump. Тя е в официалната делегация на Белия дом на Световния икономически форум в Давос като съветник на президента Тръмп. Споделихме впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ, в което той изтъкна визията си за редица глобални въпроси, сподели в профила си Борисов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK