Престъпление по любов! Съдят Кьосева за 4 престъпления, от 2016 помагала на Боклука (СНИМКИ+ЗВУК)

Снимка: Infomreja.bg

Розалина Кьосева, задържана за престъпления против правосъдието, е имала любовни отношения със затворника Вл. Георгиев – Боклука. Теглила е солиден кредит в негова полза, оперирала е със служебна информация.

Днес на брифинг в присъствието на говорителя на Главната прокуратура Румяна Арнаудова, старши комисар Николай Хаджиев – директор на ОДМВР-Благоевград, районния прокурор - Борислав Ковачки, и директора на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР – Румен Ганев, бе обявено, че Розалина е привлечена в съда по четири обвинения.

Румяна Арнаудова даде повече подробности около разследването:

Събраните доказателства са установили, че Кьосева е провеждала процесуално-следствените действия като водещ дознател по досъдебно производство срещу лице, което изтърпява наказание „лишаване от свобода“ заради участие в престъпна група за наркотици.

В районната прокуратура е образувано производство срещу същото лице, Кьосева е била разследващ полицай, но не е изпълнила своевременно длъжностите, които са ѝ възлагани от закона: не е извършвала необходимите разпити, не е извършвала необходимите процесуално-следствени действия по събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки и всички други действия, свързани с доказване на вината на лицето в това престъпление.

Затова нейно поведение, което е осъществявано в период 22.11.2016 – 22.03.2018 г., е повдигнато обвинение за престъпление против правосъдието.

В рамките на разследването е получена информация до ОДМВР в Благоевград, че Боклука се издирва с европейска заповед за арест от Гърция във връзка с влязла в сила там 6-годишна ефективна присъда за престъпления, за който е бил осъден. Тази европейска заповед е станала достояние на Кьосева, която е направила всичко възможно по силите си да осуети изпълнението на чуждестранната европейска заповед и да не бъде приведена в изпълнение, тоест Боклука да бъде предаден на чуждите власти.

Това е престъпление по лично укривателство.

Само заради факта, че е споделила тази служебна тайна на издирваното лице, има повдигнато към момента обвинение – престъпление по служба.

Документното престъпление е извършила 7.1.2015 – 31.01.2015 г. То представлява 5 поредни искания до 5 лица от затворническата администрация, заради това, че заради досъдебно производство, Кьосева ще проведе разпит с лишения от свобода в Бобов дол, представила го за свидетел. По това разследване Боклука обаче няма отношение, няма връзка с престъплението.

По този начин е прикривала други свои намерения, за да влезе в контакт с лицето и да осъществи други свои намерения.

В рамките на разследванията вчера е открит телефона на Кьосева. В затвора в Бобов дол е извършено претърсване в килията на Боклука. Там е открит телефон, посредством който двамата са комуникирали интензивно.

Извършва се разпит на Боклука в затвора, обяви Арнаудова, която не спомена име или инициали на затворника, поради причина, че все още не е приключило разследването.

Не са изчерпани и възможностите за привличане и на други обвиняеми, ако има доказателства, каза говорителката.

Районният прокурор Ковачки обяви: Няма доказателства за привличане като обвиняем на Георги Кьосев – баща на Розалина Кьосева и шеф на сектор „Охранителна полиция“.

По отношение на него се извършва дисциплинарна проверка.

А директорът на ОДМВР-Благоевград, каза, че в момента Кьосев е в отпуска до приключване на разследването.

А какви са мотивите на Розалина за извършване на тези тежки служебни престъпления, Ковчаки отговори:

Не са користни мотивите! Не го е правила за пари! Носила му е и храна на адреса, където се е крил преди задържането му.

Боклука е в затвора от средата на миналата година до септември тази година. Преди това е бил в Централния софийски затвор, но поради предоставена информация от Розалина за надзиратели, че са отправени заплахи към тях и към членове на семействата им, администрацията на затвора е предприела решение за преместване на затворника в Бобов дол.

Тези справки за лицата, работещи в затворническите общежития в Кремиковци и Централния софийски затвор, Кьосева е правила в полза на Боклука.

Има и справки и за магистрати, и прокурори, следователи и членове на техните семейства. В нейното бюро са открити тези документи. Тя ги е предоставяла на затворника. Те имат отношение към водените към него досъдебни производства.

Самият директор на полицията в Благоевград бе лаконичен по случая. Той каза, че Розалина е на длъжност от години в ОДМВР.

Не ми е известно да има други провинение, каза Хаджиев.

Към момента Кьосева се е възползва от правото си да не дава обяснения, обяви Ковачки.

Възможно е мярката да е при закрити врати.

Ако се съберат доказателства, ще бъде наложено наказание и на затворника.

Стана ясно, че Кьосева е теглила и потребителски кредит в размер на 25 000 лв. – които пари са използвани от Боклука.

Цялата информация по разследването е от „Вътрешна сигурност“, а разследването се провежда от Районната прокуратура в Благоевград.

В края на миналата година Районната прокуратура е започнала досъдебно производство за престъпления против правосъдието от дознателката.

Всички действия по разследването са възложени на НСлС. Подпомагани са от Бюрото по защита на свидетелите.

В разследването са използвани СРС-та.

Сигнали за нерегламентирани контакти на разлистващ полицай Кьосева има от година, но активно по случая се работи около 4 месеца. През което време се образува досъдебно производство. Експлоатирани са СРС-та, с чиято помощ бяха доказани престъпленията, извършени от служителката Кьосева. Разпитани са 13 свидетели. Категорично е установена престъпната дейност на Кьосева, затова утре предстои да бъде внесена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Директор на Вътрешна сигурност обяви:

Имало е няколко оперативни хипотези по време на разследването до достигане на сигурни доказателства. Успяхме да запазим тайната и да не изтече информация по време на разследването. Безкомпромисни сме към всеки един служител, който нарушава закона.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg, Георги Кьосев
Снимка: Infomreja.bg, Розалина - с бялото яке, преди ареста.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK