Бойко Борисов не дойде за първата киноложка изложба в Благоевград, но изпрати кучето си Лазар

Снимка № 2: Костадин Хаджигаен, снимка № 3: Росен Георгиев с кучето Борил, снимка № 4: овчарката на Бойко Борисов - Лазар, снимка № 5: Росен Калпачки със съпругата си Меги и един от домашните им любимци - Мечо, снимки: infomreja.bg

Близо 100 кучета от цялата страна се представиха в първата специализирана изложба на Българско овчарско куче (БОК) в Благоевград.  На парковите площи до ЮЗУ „Неофит Рилски“ дефилираха овчарки от Благоевград, Симитли, Разлог, Банско, Дамяница, Сандански. Имаше участници дори от Монтана и Козлодуй.

Изложбата откри областният управител Костадин Хаджигаев: „Благоевград заслужава да има такава изложба и ще направим всичко възможно тя да стане традиционна, а още от догодина да прерасне в международна“. Хаджигаев припомни, че премиерът Бойко Борисов е сред учредителите на клуб „Българско овчарско куче“ и почетен негов член и добави, че изложбата в Благоевград е организирана и с негово съдействие.

Въпреки че днес се очакваше появата на министър-председателя, той не успя да дойде за първото издание на изложбата, но пък изпрати за участие едно от своите кучета – Лазар.

Лазар е почти на 4 години и в момента за него се грижат във фермата в Монтана. „Овчарката е подарена на Бойко Борисов. Той се грижи за кучето, често го посещава. През този месец Лазар спечели първото място в престижна киноложка изложба в Киев в конкуренция с близо 40 кучета“, каза с гордост Светослав Христов от Монтана – един от хората, които отглеждат кучето на премиера.

Монтана е един от най-големите развъдници в страната, в момента там има към 60 расови български овчарски кучета. „Малките кученца от тази порода струват средно между 400 и 600 лв., в зависимост от възрастта, пола и родословното дърво на овчарката. Цената на големите кучета може да достигне и 2000 лв.“, разказа още Светослав Христов. По думите му близо 5 000 български овчарски кучета са вписани в регистъра, но броят им, както и интересът към тях непрестанно расте.

Изложбата започна с атрактивен конкурс „Дете и куче“, в който се включиха малки любители на големите кучета. Четиригодишната Андреа се представи с четиримесечната Тара – новото попълнение на семейството й, което се грижи за три кучета от най-българската порода.

Таткото - Росен Георгиев, се запалил преди две години. „Имах пътуване до Гоце Делчев, минах през един мой приятел в Елешница, който имаше 5-6 такива кучета и... искрата пламна. Оттогава  нямам спирка. Първото ми куче е Горан, след това взех още едно – Борил, а наскоро купих куче и за дъщерята, която също вече е запалена. Съпругата ми не се включва, но и не пречи", каза с усмивка бащата на Андреа.

Голямата награда в първата благоевградска изложба за Българско овчарско куче грабна Росен Лазаров от Благоевград с кучето си Кубер. Съпругата му Силвия пък е отговорник за развъдната дейност на породата в града.

Колегата от в. „Труд“ - фоторепортерът Росен Калпачки пък спечели престижното второто място с овчарката Мечо – на 2 г. и 8 месеца. Той, съпругата му Миглена и двете им момчета – Константин и Михаил, си имат вкъщи цели три овчарски кучета.

Наградите връчи председателят на клуб "Българско овчарско куче" Аврам Петков.

Идеята за изложбата в Благоевград е на местния клуб за българско овчарско куче, организирана със съдействието на Българския киноложки клуб за българско овчарско куче, Българския републикански киноложки съюз и Световния киноложки алианц.

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK