Бойко Борисов: Не бива да допускаме разделение на мюсюлмани и християни

снимки: Правителствена пресслужба

Не бива да допускаме разделение в обществото и разграничение на мюсюлмани и християни. Около тази теза се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и главният мюфтия на мюсюлманското изповедание в България д-р Мустафа Хаджи.

„Противопоставянето по религиозен, етнически и социален статус не решава проблемите“, категоричен бе премиерът Борисов, който прие на работна среща главния мюфтия, временно изпълняващия длъжността председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главния секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов.

"Не трябва да допускаме противопоставяне, а трябва всички грижливо да пазим етническия мир“, подчерта министър-председателят и добави: "Имаме чудесен модел на мирно съжителство. Наша е отговорността да съхраним този модел".

Той посочи, че е необходимо да се съхрани мъдростта в обществото без да се дава възможност традициите по отношение на изповядването на религията да бъдат променени.

"Все още може да се гордеем, че не сме допуснали да има български гражданин на страната на т. нар. "Ислямска държава". Това не трябва да ни успокоява, а да ни ангажира да вземем всички необходими мерки, за да не се случва", допълни премиерът.

"Главно мюфтийство, организирайки живота на мюсюлманите в България, прави всичко възможно техният религиозен живот да не бъде поставен под чуждо влияние", каза главният мюфтия. По думите му,  колкото по-добре функционира изповеданието, толкова подобни рискове биват понижавани.

Пред премиера д-р Мустафа Хаджи постави въпроса за нуждата от висше учебно заведение, в което да се образоват местните религиозни дейци и то да се случва под наблюдението на държавните органи и Главно мюфтийство.

"С общи усилия, включващи държавна подкрепа, смятам, че бихме успели да съхраним зрелостта на българския народ", подчерта главният мюфтия.

 

снимки: Правителствена пресслужба

КОМЕНТАРИ

spam18:28 - 31.01.2015
Смърт за убийците от Гоце Делчев участници в възродителния процес в Корница и Брезница.
64317:10 - 30.01.2015
kakwa mazna snimka na komunqgi, lika prilika ste si,majnata vi i na dvamata.4umi sys 4umite.
!!!03:52 - 28.01.2015
Bezsporno verni i tochni razsajdenia na premiera Borisov.
erol18:16 - 27.01.2015
boiko ti si mij na mqasto no takiva kradlivi tureta kato asim ademov shte te izlojat

FACEBOOK