Борисов при Слави Трифонов: Няма намеса на властта в медиите, има автоцензура

Слави Трифонов и Бойко Борисов, снимка: Дневник

Свободата на медиите е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензура", каза премиерът Бойко Борисов снощи в интервю за "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви, цитиран от Дневник. Той гостува за първи път в предаването в качеството си на премиер. Последната му поява в шоуто беше като главен секретар на МВР.

Борисов неочаквано (за отношенията му с Трифонов - вижте карето в края на текста) прие отправената миналата седмица покана да участва в "Шоуто на Слави". Това беше първият от поредица разговори. Следват с главния прокурор, омбудсмана и председателя на парламента. Президентът отказа да се включи.

В началото на интервюто, в което Слави Трифонов само четеше въпросите и изглеждаше малко безучастен, той уточни, че в предаването са получени над 5000 питания от зрители към министър-председателя, като са били подбрани най-интересните от тях. Преди да започне с отговорите, Борисов поиска уточнение дали разговаря с журналист, или с лидер на партия. "Аз не съм дори журналист, а телевизионен водещ", уточни Трифонов.

По-късно в разговора на въпрос за свободата на медиите Борисов повтори тезата си, развита в неговото телевизионно интервю през миналата седмица, че цензура от правителството няма и това се доказва от факта, че постоянно има негови карикатури и анализи с критики към правителството. "Кукли сте правили с мене, шаржове, на маймуна сте ме правили в това студио, има ли натиск върху вас", попита премиерът.

Той посочи, че всеки олигарх си прави медиа, за да каже, че го атакуват заради нея. Някои медии пък атакували правителството, а други - прокуратурата. Що се отнася до медиите на Делян Пеевски, Борисов знаел, че той е собственик на "Монитор", "Телеграф" и едни спортен вестник и има 5% дял т.е. останалите медии били притежание на други.

На въпрос за подкрепата на депутатите на ГЕРБ на закона на Пеевски за медиите, Борисов обяви, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи. "Никой няма претенции към него, защото той изсветлява собствеността на медиите", каза още премиерът.

Когато не искаш да добиваш, ще има високи цени на горивата

Когато не искаш да добиваш, а имаш огромни залежи от шистов газ, газ и петрол, цените на горивата ще са високи, тази теза разви Борисов в отговор на въпрос за цените на горивата. Той не пропусна да отбележи, че шистов газ е мръсна дума в България, докато в САЩ се добива, като протести спрели и добива на обикновен газ в Добруджа.

Така останало само търсенето на петрол в акваторията на Черно море. Според Борисов, ако се оправдаят очакванията за количествата в проучваните райони, въпросът с цената на горивата няма да стои.

Премиерът не се съгласи с мнението на зрител, задал въпрос за цените на горивата, че има монопол на доставките на "Лукойл", като посочи, че ако на веригите бензиностанции им е по-изгодно, те биха могли да зареждат от Гърция или Румъния. "Има бензиностанции от различни вериги, никой не ги кара да купуват от "Лукойл", ако това е монопол, обвиняваме веригите, трябва да сме внимателни с тези неща", допълни той.

В отговор на друг въпрос, Бойко Борисов каза, че Валентин Златев е започнал бизнеса си много преди той да започне да се занимава с политика и продажбата на "Нетфохим" също била станала по време на друго управление (бел.ред. - премиерът не го назова, но насочи към правителството на Костов - 1999г.)

"Несправедлив е въпросът дали сме в играта с обществените поръчки", каза Борисов в отговор на друг въпрос. Към "Джи Пи Груп" има обвинения, допълни той.

На въпрос, защо държавата не е предприела нищо, срещу концесионера на ски зоната на Банско "Юлен", Борисов пък обяви, че са предприети всички възможни действия. "Сигналите, които получих от зелените, съм ги пратил към прокуратурата", каза Борисов и обясни, че главният прокурор, който ще гостува в предаването може да отговори.

Пак ще предложи намаляване на субсидиите на партиите

"Мога да поема ангажимент и ще предложа намаляване на субсидиите на партиите", заяви Борисов в отговор на въпрос. Той обаче изрази притеснение, че така те могат да попаднат в ръцете на олигарси.

Борисов припомни, че след като на референдума, организиран от "Шоуто на Слави", се поиска преразглеждане на размера на сумата, получавана за всеки глас на избори, ГЕРБ са предложили намаляване на парите, но парламентът не е приел проектозакона.

По повод друг въпрос от референдума – за машинното и електронно гласуване, премиерът каза, че ГЕРБ е за машинното, но не и за електронното, защото при него не може да се гарантира сигурността.

"Българският народ иска електронно гласуване, ама хакерите като подредят изборите, ще се чудим какво да правим. Със злоба го казвам - имаме най-добрите хакери в света. Милиарди струва защитата на системата", поясни Бойко Борисов. Той все пак допълни, че въпреки това темата може да се дебатира в парламента, и обществото.

Не Орешарски е виновен за КТБ, а БСП

"Не може само Орешарски да е виновен за КТБ. Това е мандатът на БСП, не може той да им опира пешкира", каза Борисов в отговор на друг въпрос. До сега той винаги посочваше като основен виновник бившият премиер.

Попитан от зрител, защо активите на КТБ са се увеличили от 2 на 5 млрд. лв., през първите два мандата от неговото управление, Борисов отговори: "Всички банки растяха тогава. Поетапно намалявахме парите" и заяви, че банката била стабилна. Той посъветва Слави Трифонов да пита някой от БСП за фалита на КТБ, защото когато банката е фалирала, ГЕРБ са били опозиция.

Участвам в парламента когато трябва

На въпрос, защо не показва уважение в парламента и не присъства на неговите заседания, когато се решават важни въпроси, Борисов каза, че участва в парламента, когато има питане към него и "когато трябва".

"Днес (при гласуването на новия вицепремиер, на мястото на Валери Симеонов, б.а.) нямаше такава нужда, защото вицепремиерът, който се избра, е от обединени патриоти и правилно предложението го представи Красимир Каракачанов. Не ходя често, защото се използва моето присъствие, да се говорят небивалици", допълни Борисов.

Невинаги като лидер надделявам над партията

Невинаги един партиен лидер може да надделее, когато партията каже не, с тези думи Борисов обясни връщането на Теменужка Петкова на поста министър на енергетиката, след нейната оставка, покрай скандала с искането на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ и на депутата Делян Добрев, след като също поиска да се оттегли. Премиерът допълни, че е срещнал сериозна съпротива, защото това били добри експерти.

На забележката от Слави Трифонов, че той не е от лидерите, който не може да наложи мнението си, Борисов посочи, че в ГЕРБ сега има демокрация. "Преди 10 години партията беше една, преди пет друга, всичко се развива", допълни той.

Борисов търси подкрепа за АЕЦ "Белене" като балкански проект

"Водих разговори с премиерите на Черна гора, Сърбия и Македония, да направим АЕЦ "Белене" балкански проект. Чакам да ми отговорят", каза Борисов в отговор на друг въпрос.

Попитан защо се говори за възобновяване на проекта, той обясни, че това се прави, защото арбитражният съд в Париж е решил да се платят реакторите на Русия и България сега има два реактора, който "стоят на брега на Дунав". "Никой не ги иска, водихме преговори с Иран, но там сега има санкции. Така ли да стоят, завити с найлони, или да ги използваме. Търсим инвеститори без да даваме държавна гаранция", каза още премиерът.

Минути за самореклама

В края на разговора Борисов поиска "няколко секунди за реклама", в които повтори успехите на правителството в борбата с контрабандата, повишаването на доходите, увеличаването на фискалния резерв, намаляването на външния дълг, като процент от БВП и т.н. Той изрази и съжаление, че правителствата преди тези на ГЕРБ не са продали завод "Мадара" в Шумен на "Фолксваген груп", а заводът за автобуси в Ботевград е бил оставен да бъде разграбен.

В края на разговора, Слави Трифонов уточни, че много въпроси са останали незададени, заради ограниченото време, на което Борисов, явно доволен от общата атмосфера по време на разговора, отговори: "Ами поканете ме пак. Няма въпроси, на които да не мога да отговора".

Любов и омраза - отношенията на Борисов и Трифонов през годините

Отношенията между Трифонов и Борисов са изострени от години. Във времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР и кмет на София, двамата демонстрираха много близко приятелство, а водещият разказваше как прекарват заедно свободното си време и си гостуват един на друг. През 2010 г. в "Шоуто на Слави" започнаха сатирични скечове с главен герой Борисов (по това време вече премиер), а в отговор Борисов обяви, че водещият е искал да получи влияние в управляващата партия ГЕРБ и помощ да строи на парцел в София, отреден за градинка. Трифонов отрече в шоуто си и заплаши със съд. По същото време министър-председателят обясняваше "съжалявам, аз го харесвам, бяхме приятели, но без никакъв повод се настрои максимално остро".

В ролята на премиер Борисов никога не е гостувал в предаването на Трифонов, а в последните осем години двамата периодично си разменят остри реплики през медиите, като няма информация дали са общували извън светлините на прожекторите.

В автобиографичната си книга "За мен е чест", излязла в края на 2015 г., Трифонов разказа за Борисов и първото му гостуване в шоуто като главен секретар - "стана ми симпатичен, защото беше абсолютно несъпоставим с политическата класа. Като пъпка върху женски задник". После припомня, че са били приятели, но и че вече не са след обвиненията на премиера. За развитието му като политик пише, че "Борисов видимо беше симпатичен на аудиторията, защото беше нестандартен, харизматичен. Да - малко мутренски образ. Малко примитивен, първосигнален - като Тодор Живков. Но с усет. Беше забавен, с чувство за хумор".

Напрежението помежду им продължи да се покачва и през миналата година, когато Трифонов стана много активен с кампанията си за референдум за смяна на партийната система. Той обаче не събра нужния брой гласове, за да бъде задължителен за депутатите. Последва протест на водещия пред парламента, прекратен след като ГЕРБ внесе законопроект за подобни промени. Те не бяха подкрепени на първо четене. Трифонов продължи да пише открити писма до депутатите, едно от които дори стана повод за сваляне на епизод от шоуто от ефир.

През есента на 2017 г. Борисов пожела успех на Трифонов с политическия му проект. Водещият винаги е отричал влизане в политиката, но по същото време обяви, че започва да търси "талантливи, квалифицирани и морални българи", които могат да управляват страната. Кастинг се проведе на два пъти през тази година, а на финала му така и не се разбра какво ще последва. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK