Бойко Борисов на форум за дигитализация: Чичко „Гугъл” знае всичко

Снимка: МС

Google стартира национално турне, за да помогне местния бизнес да се възползва от предимствата и възможностите, които предоставя светът на дигиталните технологии. Програмата стартира днес на специална церемония, на която присъстваха министър-председателят на Република България, г-н Бойко Борисов и г-жа Анетe Крьобер-Риел, старши директор Публични политики и връзки с правителствата в Google. Програмата се провежда под патронажа на Министерството на икономиката на Република България и с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата.

На церемонията Министър председателят г-н Бойко Борисов подчерта, че правителството ще продължи да насърчава програми за подобряване на цифровите умения на гражданите и малките и средни предприятия, като част от икономическата и образователна политика на страната. “В съвременния свят дигиталните умения са не само обща култура, те са богатство. Всички трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентно способни.”, подчерта той.

„Всеки от нас вече: Чукни в „Гугъл”. Това може би е най-често срещаната реплика. „Чичко Гугъл” знае всичко”, каза още премиерът.

В сътрудничество със Software University, дванадесет специално обучени от Google консултанти ще водят семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България. Те ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, и ще обучават бизнеси в използването на онлайн инструменти за растеж. Google има за цел да обучи 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината.

“Свидетели сме на повсеместно дигитализиране на икономиката - процес, на който не трябва да гледаме като заплаха, а като възможност, която да използваме максимално ефективно”, каза заместник-министър Александър Манолев и акцентира, че именно затова Министерството на икономиката застава зад инициативата на Google. По думите му броят на малките и средни предприятия в България е 316 хиляди, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната и без тяхното цифровизиране националната икономика не може да бъде конкурентна. По думите му България има силни страни, които трябва ефективно да бъдат използвани и даде пример с със сектора на Информационните и комуникационните технологии, който привлича все повече инвестиции. Компаниите в него генерират годишен оборот от над 2,5 млрд. евро, а заетите специалисти са повече от 17 500, стана ясно от неговото изказване. “Важно е обаче да подобрим  връзката с различните отрасли на икономиката ни, защото има сектори, в които все още са слабо развити технологичните и иновативните решения”, каза още Александър Манолев.

След церемонията по откриването се проведе дискусия на тема "Цифрови умения - Нови възможности за развитие на местните бизнеси", която се фокусира върху значението на цифровите умения за малки и средни предприятия и икономическия растеж в страната с участието на политици, представители на бизнеса и представители от общността на стартиращите компании, както и на гражданското общество. Сред панелистите бяха евродепутатът Ева Майдел; Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев; Григорис Зарифополус, регионален мениджър за Гърция, България, Кипър и Малта в Google; Саша Безуханова, основател на Move.BG и Добромир Иванов, член на борда на Българската стартъп асоциация – BESCO.

"Да отворим вратите на дигиталните технологии за всеки гражданин е в сърцето на нашата работа в Google. Гордеем се, че досега обучихме 26 000 българи чрез нашата платформа Дигитален гараж и се ангажираме да продължим да подкрепяме хората в намирането на работа и да им помагаме да развиват бизнеса си в партньорство със силни местни организации. Проучване за въздействието на програмата показва положителен резултат – над 77% от обучените хора от малки и средни предприятия заявяват, че резултатите на компанията са се подобрили в едно от следните направления: повишен брой обаждания от клиенти и повишен брой посещения в магазинната мрежа на компанията.“, заяви Григорис Зарифопулос, регионален мениджър за Гърция, България, Кипър и Малта в Google.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK