Борисов привика посланика ни в Русия

Бойко Борисов, снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на посланика ни в Русия да се прибере в София за консултации с правителството, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Министър-председателят е провел телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев. Те са обсъдили случая "Скрипал", както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност.

Вчера повече от 20 държави решиха да експулсират руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Към момента България е сред малцина държави, които не са предприели действия срещу Москва.

Великобритания обвинява Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Според Лондон Русия е използвала химически агент новичок. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че е решение за санкции по случая спрямо Русия може да се вземе само при представяне на убедителни доказателства, каквито той обаче не е видял. Коментарът си Борисов направи по време на неформалната среща в Брюксел миналата седмица, където Великобритания представи случая.

По-късно от МВнР излязоха също с изрично пояснение, че няма взето решение за изгонване на руски дипломати от България. Тогава се опровергаха информации на британски медии. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK