Божанков: 90% от приоритетите на БСП и ИТН се припокриват

Снимка: БСП

„Ако хора като Гергов, Добрев и Лечева искат оставката на Нинова, това е аргумент тя да не си я подава“

Впечатленията ни от Пламен Николов са единствено от един експертен дебат на тема образование. Нашият преговорен екип смята, че той се е справил добре. Но все пак това са твърде малко впечатления. От една страна не е политик, това носи някакъв плюс, няма обвързаности и натрупани някакви отношения в миналото. От друга страна, няма опит. Така че тепърва предстои да видим. 

Това заяви народният представител от „БСП за България“ в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Ето и цялото му изказване:

Това, което ние следваме като ясен план е – първо, разговаряме по политики. Второ, чакаме персоналния състав на Министерски съвет. След това искаме писмен ангажимент – под каква форма, предстои да видим. И накрая, ще се съберем в нашия колективен орган и той ще вземе решение подкрепяме или не.

Аз се надявам, че номинираният за министър-председател ще положи всички усилия. От наша страна го поканихме на разговор с парламентарната ни група, за да изложи лично той ангажиментите, които смята да поеме като министър-председател.

Дори и писмено, гаранция никога няма, но в крайна сметка, ако едно правителство не си върши работата, ако то не изпълнява тези ангажименти, които е поело пред своите партньори, подкрепата му може да бъде оттеглена, правителството пада и отиваме на избори. Но ние сме длъжни в този сложен за държавата момент да дадем всичко от себе си България да има редовно, стабилно и работещо правителство. И точно това правим, за разлика от други, които са фокусирани върху личността на двама-трима министри, колко точно министерски поста. При нас такъв въпрос не стои. Ние подхождаме много спокойно и професионално в тази ситуация.

Имаме може би над 90% припокриване в политиките, които сме обсъждали на преговорите. Аз бях в екипа по тема правосъдие и колегите от „Има такъв народ“ дойдоха много подготвени. Влязохме и в най-малките детайли, защото е ясно – искаме да закрием спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Но какво правим след оттам нататък, къде отиват висящите дела – ето такъв професионален разговор в детайл водихме. Ние сме удовлетворени от резултата. От ИТН бяха склонни и направиха някои отстъпки като мандатоносител, което показва и тяхното желание да има работещо правителство.

На преговорите на тема правосъдие ние ние искахме да добавим нов приоритет, който ИТН прие – да направим ревизия на действащото законодателство. Защото корупцията трябва да се разследва и присъди трябва да има, но корупцията е заложена със закони. Давам пример, „Автомагистрали – 4 млрд. лв. раздадени по „ин хаус“ процедура на близки до властта фирми, но те са раздадени по закон. Така че ние трябва да променим законодателството, създадено от ГЕРБ, да направим една ревизия.

„Има такъв народ“ приеха този приоритет. Те се солидаризираха и с наши приоритети, които години наред не можехме да наложим. Актуализация на пенсиите – там ни обвиниха, че сме популисти преди години. Сега чуваме, че всички парламентарни групи приемат това за свой приоритет. И аз не искам да се състезавам кой по-напред ще гласува за актуализацията на пенсиите, важно е възрастните хора да имат справедливи доходи. Доходите на семействата – второ, трето дете – всичко това беше прието от мандатоносителя. Предстои да видим как ще бъде формализиран този процес и дали ангажиментите ще бъдат изпълнени.

Аз уважавам колегите от „Демократична България“, но не постъпиха правилно като от парламентарната трибуна поиска трима конкретни министри. По тази логика и БСП можеше да поиска Янаки Стоилов, Антон Кутев и Бойко Рашков да запазят своите места. Но така взривяваме процеса, защото нито е времето, нито мястото от трибуната да поискаш това, което поискаха от ДБ. Може би ИТН се видяха притиснати и с извити ръце в тази ситуация и видяха, че преговорният процес върви по-логично и по-професионално при нас. Ние водим принципни преговори. Ние също искаме да разберем състава на Министерски съвет, но сме обявили стъпки, по които всеки може да знае какво и в какъв момент да очаква от нас. И няма изненади по средата на парламентарния ден, някакво искане, отправено от трибуната. Така в тази ситуация трябва да се води този процес.

А защо сме длъжни да водим този процес по този начин – защото избирателите ни поставиха в тази позиция. Те казаха, никой няма мнозинство да управлява, вие трябва да намерите общ език и да работите заедно. Това е посланието от два последователни избори. И за държавата, в една ситуация, в която може би се задава нова ковид вълна, не е най-добрата идея се хвърлим в нови избори заради някакви лични капризи, дали някакъв стремеж за някакво министерство. Това наистина са дреболии на фона на работата, която трябва да свършим.

Много се радвам, че един друг консенсус се очерта – че не само ГЕРБ и техния модел са зад червената линия, но и ДПС, които активно участваха в изграждането на този модел, с техния известен народен представител Делян Пеевски. Ако ДПС не са доволни, може би сме на прав път.

Близък до БСП Петър Илиев не е. Като специалист в материята на конституционното право той е бил консултант по конституционни жалби, които БСП е внасяла. Нищо повече. Не мога да отсъдя дали той би бил по-подходящ за кандидат-премиер, това не е наш ангажимент. Избързаха някои политици и медии непременно да хвърлят кал и по този човек, защото в крайна сметка видяхме, че предложението за министър-председател е друго.

Важно е какви политики ще се изпълняват, но е важно и кой ще ги изпълнява. Държим това да стане ясно преди внасянето на състава на Министерски съвет в зала, защото БСП не е някаква лидерска партия, където там, на място, вождът решава как да се гласува. Трябва да се събере нашият Национален съвет и да вземе решение. Трябва да знаем предварително състава на Министерски съвет, за да можем да го обсъдим, да видим дали тези личности имат необходимите морални, етични и професионални качества.

Дали ще има или не служебни министри в състава на правителството също е отговорност на мандатоносителя. Ние бяхме заявили, че ако дойде третият мандат при нас, ще предложим състав на Министерски съвет много близък до състава на служебния кабинет. Той се справи добре. Служебният кабинет е един успешен кабинет и според мен ще бъде запомнен с голям позитив от хората. Има много личности там, които лично аз бих поканил в следващия кабинет, но в крайна сметка спечелилият изборите и носещият отговорността в момента е „Има такъв народ“.

Имаме последователна позиция, че мажоритарен вот не бихме подкрепили. Това е от години наша позиция, тъй като това е свързано с радикална промяна на избирателната система, с ново райониране на страната. Не непременно по всички въпроси трябва да имаме съгласие. Убеден съм, че ако има кабинет, БСП ще постави много теми, които няма да бъдат приети от „Демократична България“ и от „Има такъв народ“. В момента търсим общите приоритети. Ще има политики, по които ще бъдем различни, ще спорим и ще търсим съюзници. Това е нормално.

По-голямо значение се отдава на протеста на вътрешната опозиция пред "Позитано" , отколкото той реално има тежест. Аз съм щастлив, че видях колеги да протестират за първи път, защото повечето от тях наистина протестират за първи път. Стотици дни недоволство срещу Борисов и Гешев не ги видях на площада, но ги видях да скандират пред "Позитано". Е, не е късно човек да открие протестите. От друга страна, това са хора, които, нека си го кажем така – Георги Гергов, Весела Лечева, Кирил Добрев – ако те са хората, които искат оставката на Нинова, това е по-скоро аргумент тя да не подава тази оставка. И ако има нещо, заради което персонално аз уважавам Нинова, това е, че тя не прави компромис  с икономически зависими хора.

Трябва да си го кажем направо – при тези хора не става въпрос просто за бизнес, там става дума за бизнес империи, за накърнени икономически интереси и за страшно много пари. И ако тези хора искат да занимават цяла една партия с техните си интереси, съжалявам, но това време е отминало. И това смятам за един от големите успехи на Нинова като лидер на БСП. Затова смятам, че и БСП в момента е приемлив партньор, за разлика от ДПС и ГЕРБ. Ето това е един голям успех, може би постигнат трудно, може би ще трябва време, за да го осъзнаят хората. Убеден съм, че ако хора като Гергов и Добрев управляваха БСП, тя в момента щеше да бъде по-скоро от червената линия.

Има някакъв парадокс в това, че с 80 народни представители в 44-ия парламент имахме много по-малко възможности да прокараме наши политики, отколкото в момента с два пъти по-малко депутати. Има много фактори и обстоятелства, нови политически сили. Но каквото и да прави човек, трябва да се води от едно разбиране – кое е правилно и като правиш реформи, трябва да си наясно, че тези реформи може да са болезнени, може да дадат негативен резултат в краткосрочен план, но като си прав трябва да следваш тази политика. Аз съм убеден, че този път е правилен. Има много какво да се направи, много какво да се промени и да се модернизира, но генерално пътят е този.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK