Боговете на виното благославят лозята в Илинденци

Снимка: Infomreja.bg

В село Илинденци и тази година ще посрещнат Боговете на виното, които ще слязат от красивите заснежени върхове на Пирин, за да орисат лозята за берекет. В китното струмянско село са най-големите масиви с феномена керуцуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в този район.

27-ото издание на уникалния празник ще се проведе на 2-ри февруари от 10,30 часа, когато в местността Масовец стотиците гости от страната и чужбина ще бъда посрещнати с питка и глътка от божествения местен еликсир.

Тържествен водосвет ще отслужи отец Георги Сарадинов, който също отглежда лозови масиви и е сред признатите майстори на божествената напитка. 

И този път Боговете на виното ще изпълнят тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, както и тяхната пречистваща сила.

По обяд празникът ще се пренесе на площада в село Илинденци. На специална церемония ще бъдат наградени най-добрите бели и червени вина и ще бъде избран тазгодишният Цар на виното.

Ще бъде открита кулинарна изложба, а в музикалната програма участие ще вземат Брас бенд "Сандански", народният изпълнител Карамфил Божиков, оркестър "Русалка" и ансамбъл "Малешевци".

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK