Богоявление без хвърляне на кръста в Благоевград и Симитли, в Струмяни запазват традицията

Снимка: Община Симитли

Жителите на Струмяни могат да присъстват на тържествена Света литургия

Жителите на Струмяни могат да присъстват на тържествена Света литургия на Йордановден, която ще бъде отслужена в храмовете по населени места.

Освещаване на водата за здраве и благоденствие предшества ритуала по хвърляне на кръста във водата :

-в с. Илинденци – след църковната служба в храм „Св.Вмчца Марина;

-в с. Микрево от 10:00 ч. – на шадравана на площада;

-в с. Струмяни от 11:00 ч. – при моста на р. Шашка.

Желаещите да се „борят“ за кръста в с.Микрево е задължително да се запишат в кметство Микрево до 9:30 часа на 06.01.2021 г.

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, предизвикана от разпространението на Коронавируса, съгласувано със свещениците, кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно с кметовете по населени места, решиха да бъдат отменени традиционното литийно шествие и ритуалът по хвърляне и изваждане на Богоявленския кръст от ледените води в община Симитли. Ритуалът се мести в дворовете на храмовете.

Причината е пандемията от коронавируса, наредбите да се избягват струпвания на много хора на едно място и най-важното – да се запази здравето на жителите на община Симитли, защото няма нищо по-важно и по-ценно от човешкия живот.

Великият Богоявленски водосвет, който по традиция се прави на брега на река Струма, ще бъде извършен утре от 08:30 ч. в храм „Рождество Богородично“ гр. Симитли. А в сряда, на 06.01. рано сутринта, ще бъдат проведени тържествената служба за Йордановден и традиционният търг за иконите.

Ръководството на Община Симитли и кметовете по населени места апелират за разум и призовават всички да бъдат отговорни към себе си и околните и да спазват стриктно всички противоепидемични мерки.

С литургия, но без хвърляне на кръста отбелязват Богоявление в Благоевград.

 

Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK