Богомир Лазов – първият кюстендилец със самостоятелна изложба в галерия „Квадрат 500“

Снимки: Читалище "Асклепион"

Показаха и документален филм за творческия път на кюстендилеца

Мнозина си признаха – да бъде представен кюстендилският акварелист Богомир Лазов със самостоятелна изложба не къде да е, а в една от най-престижните галерии в София  – „Квадрат 500“, се оказа нещо съвсем неочаквано и в голяма степен необяснимо. Но е факт!

Експозицията е впечатляваща както с големия брой творби, така и с модерното им  представяне, каквото се прави може би за първи път у нас – в тъмна зала, на черен фон и с насочено осветление към всеки отделен акварел.

Тя е дело на Иво Милев, свързал професионалния си път с Националната художествена галерия и с изследването и представянето на значими имена в българското изобразително изкуство. Той е автор и на впечатляващата монография за Б. Лазов.

Сред присъстващите на откриването на изложбата бяха наследниците на художника, галеристи и художници от Кюстендил и видни личности от артистичните и политическите среди. От името на президента Румен Радев бе прочетен поздравителен адрес.

Редом с акварелите на Богомир Лазов в изложбената зала може да се види и документален филм за неговия творчески път, извървян редом до приятели и съмишленици като Владимир Димитров - Майстора, Стоян Венев, Николай Дюлгеров, Борис Елисеев, Асен Василиев и други представители на Кюстендилската изобразителна школа.

Автор на филма също е Иво Милев, който е извършил впечатляваща проучвателна дейност за своя проект.

В експозицията освен акварели на Б. Лазов, са подредени и няколко творби на легендарния акварелист Константи Щъркелов, и на още няколко други майстори на акварела.

Огромен винил на фасадата на галерия „Квадрат 500“ съобщава за експозицията. На ХГ „Вл. Димитров-Майстора“ афиш за изложбата няма и това е една от причините тя да остава неизвестна за голяма част от почитателите на изобразителното изкуство в родния град на художника, който приживе не е бил оценяван като толкова значим автор, както в момента е представен в столицата.

Богомир Лазов е роден в Кюстендил през 1906 г., умира на 63-годишна възраст в родния си град.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK