Богдан Боцев влиза в парламента, ако "БСП лява България" вземе два мандата

Богдан Боцев /в средата/, снимка: infomreja.bg, архив

Заместник-кметът на община Гоце Делчев и лидер на младежката организация на БСП Богдан Боцев получи най-много преференциални гласове от кандидат-депутатите на Коалиция „БСП лява България“ в Пиринско.

За Боцев са дали предпочитанията си 2 581 избиратели. Само с 18 преференции по-малко е бившият благоевградски депутат Емил Костадинов. Той бе на последното 22-ро място в листата, което съвпада с номера на бюлетината на червената коалиция.

Дали всички преференции за Костадинов са персонална подкрепа, или част от гласоподавателите са зачертали механично два пъти № 22, не е известно.

Иначе резултатът за левицата на тези избори е катастрофален – и на национално, и на местно ниво. В Пиринско за първи път тя се нарежда на трето място по брой гласове с едва 13,80 % подкрепа.

Най-вероятно влияние са оказали и вътрешнопартийните битки и апетити за челните места в листата, завършили с водачеството на парашутиста Кристиан Вигенин.

Не е тайна, че по време на предизборната кампания голяма част от кандидат-депутатите работиха предимно за себе си – нещо, срещу което не възропта и Сергей Станишев. 

При посещението си в Благоевград лидерът на ПЕС заяви, че няма нищо лошо в това всеки да работи за себе си, стига то да не е в ущърб на партията, която представлява.

Засега гласовете за „БСП лява България“ в Пиринско й отреждат мандат и половина.

Вигенин изглежда сигурен, въпреки малкото преференции, които е получил в своя полза – едва 679.

Ще има ли Благоевграска област двама представители в следващия парламент, е въпрос на бъдеще. Ясно е обаче, че ако левицата получи втори мандат, той ще е за Богдан Боцев от Гоце Делчев.

 

Кристиан Вигенин
Емил Костадинов
Богдан Боцев /в средата/, снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Балабан06:06 - 08.10.2014
Тоя до Емо колко гласа има в неговото село?
Добри10:30 - 07.10.2014
Емо Костадинов, заслуьаваше отново да е депутат. Инаяе поздравления за Богдан Боцев. Когато има един човек в дадена община, хората от нея си гласуват за същия. Тук имахме няколко кандидати и естествено гласовете се разпределят измежду всички.
Мусайбе22:07 - 06.10.2014
А кво стана с Народната будителка? влиза ли в парламента.
qur16:46 - 06.10.2014
Изчезващ вид...

FACEBOOK