По следите на пожара в Кресненско. Костадин или не?

Стълбът, от който тръгва пожара. Образувала се е волтова дъга Снимка: Infomreja.bg

На мястото на престъплението е открит фас. Това се твърди в доклада от разследването, направено в землището на с. Мечул.

Пожарът тръгва под един електрически стълб, където има бодливи храсти. Там се предполага, че обвиняемият Костадин Митев е пушил цигара, която хвърля, и всичко пламва.

Сега на същото това място всичко е черно. Овъглени са и металните стълбове. Как е намерена цигарата именно там не стана ясно, имайки предвид, че температурата, която се развива от огъня е над 1000 градуса.

Съмнения бяха изречени и от страна на адвоката на Костадин. Защитникът заяви, че снимковият материал е на фас, който е чисто бял, сякаш сега изваден от кутия.

Поискана бе ДНК експертиза, която да докаже фасът или не е причинител, Костадин или не е извършител.

Срещаме се с говедар, колега на Костадин. До преди задържането му заедно работили в краварника. Познава и жената на задържания.

Човекът разказва, че много добре познава Костадин, но не вярва, че той е причинител на пожара.

„Същият ден аз бях над Сенокос. Видях дим. Обади ми се големият син и ми каза, че около местността Свети Мина гори. Оказа се, че е в противоположната посока. Димът стана толкова гъст, че не се виждаше нищо към Ощава.“

Самият говедар е от Ощава. Преди много години се жени в Плоски. Съпругата му умира. Остава с двамата си сина. Сега те му помагат, когато не са на училище, в пашуването.

Последните новини около Митев са, че не се чувства добре в ареста. Не издържал повече. Искал да излезе час по-скоро. И разбираемо!

Свободата, която имат тези хора там-Мечкул, Ощава, Влахи. Тя е незаменима. Да си говедар не е срамна професия, а означава да си в унисон с природата – да живееш с животните и планината. Костадин вероятно преживява повече от затвор.

Теориите за пожара стават все по-далечни от това, че „едно циганче“ е подпалило гората, както казва събеседникът ни.

Всички местни хора казват, че това не може да е вярно. Отхвърля се и хипотезата за подкуп и извършване на палеж.

Виновни са лешоядите, казаха някои. Проводниците обаче са много здрави и силата, която птицата трябва да окаже, за да скъса кабела, е далеч по-голяма.

Костадин остава в ареста, жена му е заминала за София. Кравите се пасат от друг.

Остава да излезе наяве само истината за един пожар, 20 000 дка пепел и 10 изгорели къщи. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Живот и огън Снимка: Infomreja.bg
Краварникът, в който е работил Митев Снимка: Infomreja.bg
Стадото крави Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK