Източният вариант на Кресненското дефиле се оказва най-сигурен за магистрала "Струма"

Снимка: Infomreja.bg

„Експертите от АПИ са си сложили подписите под източния вариант и той е защитен и най-сигурен“, каза министър Нанков в отговор на нападките на еколозите, обявили се срещу варианта.

Според Нанков природозащитниците споделят интересите на фирми, които искат да строят тунели.

По думите му компетентните органи трябва да се сезират и да накажат хората, които вменяват на обществото, че това е пътят на смъртта.

През 2023 година магистралата трябва да е изцяло завършена.

По въпроса за Кресненското дефиле и тази част от магистралата, която ще минава през участъка, хората са се обединили около варианта, който се препоръчва от АПИ, каза министърът.

Според източния вариант от Симитли до Кресна се преминава през дефилето, а по обратния маршрут-по изцяло ново трасе в подножието на Пирин.

„Хората няма да бъдат разсеяни с обществени обсъждания, а с конкретни действия на АПИ. Те имаха опасения, че няма да могат да стигнат до нивите, но няма такова нещо, защото ще бъдат изградени пет пътни възела”, увери жителите на Кресна министърът.

Той коментира и втория аргумент относно икономическата активност на местната общност като заяви, че ще се развие търговията и туристически бизнес.

Министър Нанков посочи, че в Кресна е правена подписка от еколозите, като тя е била представяна като присъствен лист на влизане в сградата. „Ще помолим компетентните органи да направят проверка дали подписаните знаят за какво са се подписали. Искам да кажа, че има събрана подписка от 5000 души, която е в защита на нашия вариант”, допълни Нанков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK