Туристи изкачват връх Милевец в знак на недоволство срещу търсенето на полезни изкопаеми в Трекляно и Земен

Снимка: Личен архив

Туристическо дружество „Осогово“ и Трънско туристическо дружество организират изкачване на връх Милевец, който е висок 1732 м и е разположен на границата между България и Сърбия.

Изкачването ще бъде в подкрепа на Инициативен комитет за чиста природа – Кюстендил, в борбата им за запазване на чистата природа в района.

Наскоро Министерство на енергетиката задейства две процедури по издаване на разрешителни за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми /потенциални златни, медни или олово-цинкови мини/ в общините Трекляно, Кюстендил и Земен.

Общата площ определена за това е 400 кв.км.

В нея влиза почти цялата община Трекляно, голяма част от Земенския пролом, каньона Шегава, Скакавишкия водопад, почти цялата Земенска планина, Кобилска планина, Лисец планина, Чудинска, както и части от Конявска и Милевска планини.

„Заповядайте на 18 май, да подкрепим хората в борбата им и да се насладим на невероятните гледки от върха! На път за Милевец ще минем през едно от най-високо разположените села в България - Побит камък /Побиен камик/, намиращо се на 1400 м.н.в.“, обявиха от ТД „Осогово“ – Кюстендил.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK