Ръст при болните от хепатит А в Бобов дол

Снимка: Infomreja.bg

Не допускат болни деца в училищата, РЗИ с предписания

Ръст при болните от хепатит А в Бобов дол, отчитат от Регионалната здравна инспекция. За епидемия не може да се говори, тъй като най-осезаемо е било увеличението през месец октомври. До този момент са установени две огнища на заразяване – в ОУ „Христо Ботев“, където са установени 12 болни, и в 7-членно семейство. Болните до този момент са около 25 за период от около 3 месеца.

Проверка от страна на ИНФОМРЕЖА, установи, че само в рамките на 6 дни, от 6-и до 12-и януари са установени нови 5 случая на хепатит А.

„Болестта се разнася от неизмити ръце. Добрата лична хигиена ще предпази всеки от това заболяване. Тези, които се страхуват могат да се ваксинират“, обявиха от РЗИ – Кюстендил.

От там уточниха, че вече са издадени предписания на местата, където е установено заболяването.

Кметът на Бобов дол, адв. Елза Величкова заяви, че вече са предприети необходимите мерки за ограничаване на заразата. „Още след установените първи случаи събрах медицинските специалисти от училищата, говорихме с РЗИ и бяха направени предписания.

Писмено уведомих и директорите на учебни заведения, който проведоха консултации с всички родители. Вече има издадена заповед да не се допускат деца, заразени с хепатит в училищата“, категорична беше Елза Величкова.

Тя уточни, че няма констатирани случаи на болни деца в детските градини в Бобов дол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK