Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън смазва държавния глава Доналд Тръмп с повече от 5 милиона гласа разлика на провелите се миналата седмица президентски избори.

Байдън е получил 76 996 528 гласа, а Тръмп - 71 925 902, съобщава "Гардиън". Преднината може да се увеличи, тъй като все още има гласове за преброяване.

Хилари Клинтън спечели народния вот срещу Тръмп през 2016 г. с 2,8 милиона гласа разлика. Доналд Тръмп е първият кандидат за президент на САЩ, който два пъти губи народния вот и първият държавен глава на САЩ с един мандат през XXI век.

Междувременно "Ню Йорк таймс" излезе с материал, в който изборните власти във всички 50 щата потвърждават, че няма доказателства за изборни измами. Вестникът е интервюирал изборните власти от всички 50 щата.

За да се обърне резултатът в полза на Тръмп, неговият екип от адвокати трябва да открие доказателства като хиляди подправени бюлетини в полза на Байдън в няколко американски щата.

Отговорът на всички интервюирани от "Ню Йорк таймс" е, че няма нередности, които да засегнат резултата от президентските избори.

В събота стана ясно, че Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказа да признае поражението си. /news.bg/