БНТ с нов директор

Снимка: frognews.bg

Константин Каменаров ще е генералният директор на БНТ в следващите 3 години.

Това реши СЕМ днес. По закон за избора са нужни 3 гласа от общо 5-имата членове на медийния регулатор. Каменаров получи подкрепа от Бетина Жотева, Мария Стоянова, Розита Еленова и от председателката на СЕМ София Владимирова.

Иво Атанасов застана зад кандидатурата на Валери Тодоров.

При самото гласуване Атанасов гласува "против" Каменаров и обясни защо - заради "горчив опит", защото преди година подкрепил новия директор на БНР, въпреки че математически гласът нямал значение, но след това последвали разочарованията.След това пожела успех на новия генерален директор на обществената телевизия Константин Каменаров.

Останалите четирима кандидати за поста на Вяра Анкова - Емил Кошлуков, Иван Гарелов, Сашо Йовков и Тома Иванов, не получиха глас.

Бетина Жотева обобщи избора си с това, че концепцията на Каменаров се доближава най-много до "представата ми за телевизията, която искам да гледам". 

Мария Стоянова припомни, че е гласувала "въздържал се" при отсяването на кандидатите за изслушване пред СЕМ, но кандидатите са се съобразили с нуждата от задълбочен разговор за бъдещето на БНТ в конкретика. В първия ден фаворитът ѝ бил Сашо Йовков, но след пълния цикъл изслушвания даде гласа си за Каменаров, припомняйки отново, че е имала резерви към други двама кандидати. Без да ги назове - това са Гарелов - заради миналото в Държавна сигурност и Кошлуков - заради работата му като програмен директор на телевицията на партия "Атака".

Розита Еленова оцени концепциите и на шестивата кандидати и още тогава стана ясно, че ще даде гласа си за Каменаров. Накрая това и стана. Председателката на СЕМ София Владимирова обяви подкрепата си последна, но "достатъчните" три гласа за новия генерален директор на БНТ вече бяха факт.

Каменаров ще встъпи в длъжност от момента на подписване на управленския си договор. Той ще поеме поста от Вяра Анкова, чийто втори и последен възможен по закон мандат изтече още миналия август. СЕМ обаче дълго не обявяваше конкурс за избор на наследник, а с нарочни промени в Закона за радиото и телевизията се направи така, че тя да може да управлява БНТ до избора на наследник. 

Сред акцентите в управленската концепция на Каменаров бяха развитие на програмата и търсенето на допълнително финансиране за БНТ извън отпускания от държавата бюджет. Сред идеите му са това да става с европейско финансиране и привличане за партньорство по социални проекти на големи корпорации, които имат бюджети за такива проекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK