Мъж се самоуби в сградата на ДАНС

Снимка: БГНЕС

Сигналът за случилото се е бил подаден в 13.40 ч.

Мъж на около 60-годишна възраст се е самоубил в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Сигналът за случилото се е бил подаден в 13.40 ч. Мъжът е на 55 години.

По първоначални данни мъжът е използвал самоделно оръжие, като се е прострелял в главата.

Самоличността му не е известна, като най-вероятно той е влязъл в сградата като посетител.

“Има инцидент с гражданско лице, уведомени са компетентните органи, водят се процесуални следствени действия”, съобщиха от агенцията.

БГНЕС припомня, че най-запомнящият се случай на самоубийство в сграда със специален достъп, е самоубийството на полк. Божидар Дойчев през 2006 г., тогавашен шеф на Отдел „Архиви“ в Националната разузнавателна служба, сега преобразувана в Държавна Агенция „Разузнаване“.

Според информациите тогава, Дойчев отива на работа и в средата на работния ден се самопрострелва в главата с малък пистолет.

И до днес слествието не дава отговор на въпроса как оръжието е вкарано в сградата въпреки драконовските мерки за сигурност и специалните скенери на входовете на сградата.

Инцидентът тъне в мистерия, и чак на третия ден властите решават да го оповестят официално.

Малко след инцидента шефът на НРС Кирчо Киров е позвънил първо на тогавашния премиер Сергей Станишев, а след това и на главния прокурор Борис Велчев, който е разпоредил следствието моментално да бъде поето от Софийската военно-окръжна прокуратура.

Дойчев не е бил депресиран в деня преди самоубийството си и е планирал задачи за следващите седмици.

„Дали случаят с полк. Божидар Дойчев е самоубийство или е убийство ще кажат органите, които разследват“. Това обясни бившият главен секретар на МВР и тогаваше кмет на София Бойко Борисов. „За такъв човек, който отговаря за най-съкровените тайни на разузнавателната ни централа, трябва да се направят изключително много мероприятия, които да докажат, ако има самоубийство, че то е 100% самоубийство, защото за подобни хора може да се инсценира да изглежда като самоубийство, каза още Борисов.

Според близките на полк. Дойчев той е планирал бъдещето, не е бил в депресия и не е имал никакви намерения да се самоубива. Бил е щастлив в семейството си, синът му се е занимавал с православие.

Още един знаков случай на самоубийство остана неизяснен, макар и не в публична сграда – това на секретаря на Ахмед Доган – Ахмед Емин.

Той бе намерен мъртъв на 17 октомври 2008 г. в кабинета си в „сараите“ на Доган в Бояна. Разследването тогава посочи,че спусъкът Емин дръпнал сам, а решението бил взел предварително. Той е стрелял с дясната си ръка, от упор в слепоочието. Експертите са доказали още, че в момента на самоубийството си Емин не е бил под въздействие на психотропни вещества.

Сградата, в която е станало самоубийството, е с контролиран достъп, денонощна охрана и изключително строг контрол./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK