Близо 90 хиляди птици са унищожени заради грипа

Снимка: Infomreja.bg

Близо 90 хиляди птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на Инфлуенца по птиците (грип). Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново община Добрич, област Добрич. Бяха унищожени близо 11 хил. птици.

Второто и третото огнище беше констатирано в село Узунджово, община Хасково, област Хасково и в село Глушник, община Сливен, област Сливен в лично стопанство - ферма тип „заден двор“. За ликвидиране на заболяването бяха унищожени над 1500 птици.

Четвъртото огнище беше констатирано на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици собственост на „Алианс Агрикол“ ООД в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където бяха унищожени близо 8 хил. патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта беше умъртвено и цялото стадо кокошки-носачки в животновъден обект собственост на „Милениум 2000“ ООД в землището на село Зимница. Фермата е в непосредствена близост до констатираното огнище и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Унищожени са близо 68 хиляди кокошки-носачки. Към момента на територията на област Ямбол е констатирано само едно огнище на заболяването Инфлуенца по птиците във ферма за патици.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK