Близо 40% от българите не знаят с какъв знак да гласуват

снимка: infomreja.bg

38% от българите все още не са наясно с какъв знак трябва да отбележат в бюлетината вота си на предстоящите на 23 октомври избори, показва последното социологически изследване на НЦИОМ.

62% знаят, че трябва да гласуват със знака "X", но 13 на сто смятат, че вярната отметка е "V", а други 9% мислят, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание, предаде БГНЕС. 

През юли управлявщите приеха новия Изборен кодекс, в който беше записано, че ще се гласува само с "Х" със син химикал.
Вчера от ДПС предложиха в парламента проект за изменение на кодекса, с който настояха изрично да се запише, че "вот със знак "Х" е всяко пресичане на две линии в една точка, което изразява по еднозначен начин волята на избирателя". Мнозинството обаче отхвърли предложението.

Най-често правилно отговорят на въпроса с какъв знак трябва да обозначат вота си хората на възраст между 40 и 49 години, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, жителите на малките градове, живеещите без лишения, както и повечето от политически активните респонденти, показват още данните от проучването.

Вчера се разбра, че част от изборните бюлетини ще бъдат с дължина над 1 метър, като тези с най-дългите листи ще бъдат намалени, но няма да са под 100 см. Такива ще са за Пловдив, Варна и вероятно Русе; в София бюлетината ще бъде около 1,20 м.

Ако изборите за президент и вицепрезидент се провеждаха в края на септември, кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ би имала значителна преднина пред всички останали, показва още проучването на НЦИОМ, цитирано от "Фокус". В момента за Росен Плевнелиев и Маргарита Попова твърдят, че ще гласуват 32%, подкрепата за тандема на БСП Ивайло Калфин-Стефан Данаилов възлиза на 18 на сто, а на трета позиция с дял едва 9% се нареждат издигнатите от инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов.

Волен Сидеров и Павел Шопов от "Атака" засега изпреварват сините Румен Христов и Емануил Йорданов с 1% (4%:3%).

В хода на кампанията очакваме известно скъсяване на дистанцията между първите две двойки. С влизането на Данаилов в надпревара, балотажът между ГЕРБ и БСП става все по-вероятен. Освен твърди леви избиратели, актьорът  привлича и периферен за БСП електорат, което допълнително обърква сметките на борещите се за независими гласове кандидати. При тази ситуация се редуцират шансовете на Меглена Кунева, коментират социолозите.

Данните сочат още, че 64% от интервюираните пълнолетни българи със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, като при това ще пуснат бюлетина едновременно за президент и за кмет и общински съветници. На тази основа прогнозната избирателна активност е между 50% и 55%. Най-висока готовност да гласуват изразяват хората на възраст над 60 години и жителите на селата, но и високообразованите, хората с по-висок от средния жизнен стандарт, както и тези с изявени политически симпатии.
Около една пета от избирателите се колебаят за кого и дали изобщо да гласуват. Това е по-характерно за младите до 29 години и за столичани. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK