Близо 200 ученици от Пиринско участват в III Националeн фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце"

Снимки: НЧ "Никола Вапцаров"

Близо 200 деца от Благоевградска област ще участват в третото издание на Националния фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”.

Форумът, който е с конкурсен характер, ще се проведе на 16 май от 11.00-15.00 часа, съобщиха на специална пресконференция главният координатор на Национално движение „Русофили“ в Благоевград Юлиян Гошев и секретарят на НЧ "Никола Й. Вапцаров-1866“ – Благоевград Илиян Юручки. 

Фестивалът за първи път се провежда в Благоевград. 

Организатори са Областният съвет на Национално движение „Русофили” - Благоевград, Регионалният инспекторат по образованието и НЧ ”Никола Вапцаров-1866”.

Участие в надпреварата ще вземат ученици от предучилищни групи и ученици от I до XII клас от област Благоевград. Във фестивала има заявено участие на над 180 деца, като 100 са от благоевградските училища и културни институти. 

Целта на форума е популяризиране на руската поезия, песен и танц, приобщаване на младото поколение към богатството на руската култура, както и създаване на интерес към изучаване на руския език. 

От миналата година фестивалът „Пусть всегда будет солнце” е включен в Националния календар за извънучилищни дейности за учебната 2015–2016 г. като изява с национално значение.

Той се провежда на три етапа: областен - от 16 април до 21 май, зонален - 4-8 юни. В зоналния имат право да се включат класираните на първо място в областния етап в съответния жанр - поезия, песен и танц, и възрастова група. Националният етап ще бъде на 10 септември.

 

Илиян Юручки
Юлиян Гошев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK