Близо 20 години баба Стана от Дяково живее без електричество

Снимка: wikipedia.org/ - Центърът на село Дяково е снабден с електричество за разлика от къщата на баба Стана

От близо 20 години баба Стана от дупнишкото село Дяково живее без електричество. Тя не знае какво е осветление, печка или телевизор. До 2000 г. в близост до къщата на Стана Колчакова имало трафопост към ТКЗС. След ликвидацията му обаче били отрязани жиците и баба Стана Колчакова останала на тъмно. През годините на жената й се наложило да оцелява единствено на свещи.

„Пускали сме множество молби до електропреносното дружество, но без резултат. От цяло село единствено баба Стана е без електричество. Преди я виждахме, идваше да си пазарува, но в последно време е в тежко здравословно състояние. Дойде дъщеря й да я гледа. Сега само на нея разчита, няма с кой друг и дума да си каже“, обясни пред ИНФОМРЕЖА кметът на селото Росица Илиева.

По нейни думи други хора без електричество в селото няма. Отделно от това Илиева твърди, че трафопостът бил много опасен, като там преди няколко години младо момче загубило живота си. Това наложило и жиците да бъдат отрязани, а единствено те захранвали къщата на възрастната жена.

„При всичките мои жалби и сигнали са ми казвали едно - няма как за една къща да пуснем ток. Като кмет аз няма какво друго да направя“, казва още кметицата на Дяково.

В селото пък имало стълбове, но те били на голямо разстояние от къщата на 87-годишната жена, а прокарването на ток струвало няколко хиляди лева.

И тук остава отворен въпросът трябва ли една възрастна жена с дъщеря си да стои на тъмно и да бъде лишена от най-елементарни нужди – като осветление, телевизия или хладилник. Може би не, но явно през всичките тези години институциите са решили, че прекарването на ток до къщата на баба Стана ще им излезе изключително скъпо….

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK