Красимир Симонски е новият председател на Държавна агенция „Електронно управление"

Снимка: 24 часа, архив

Той е инженер по специалност и доктор на науките към БАН

Със свое решение правителството определи Красимир Симонски за председател на Държавна агенция „Електронно управление". Решението е взето поради изтичане в края на месец септември 2021 г. на определения в Закона за електронното управление мандат на председателя на агенцията, който г-н Симонски довършва.

Красимир Симонски е инженер по специалност „Изчислителна техника" от Техническия университет-София, и доктор на науките към БАН. От 1991 г. до 2002 г. е заемал длъжността директор компютри и комуникации в Американския университет в Благоевград.

Работи по редица проекти за ИТ-обучение и развитие на ИКТ-умения на АУБ в Благоевград, Програмата на ООН за развитие (ПРООН, 2006-2008 г.), включително по проекта iGovernment, в рамките на който са обучени в базови компютърни умения над 65 хиляди служители в държавни институции. В периода 2004-2007 г. ръководи проекта „Телецентрове" на ПРООН и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). По проекта са изградени 120 телецентъра в цялата страна.

От 2007 г. е ръководител и координатор на българските екипи по проекти на Европейската комисия, сред които са тези за развитие на националните програми за развитие на широколентов интернет достъп в Европа и GEANT2, GNЗ - най-големият проект по Седма рамкова програма за изграждане на научно изследователска инфраструктура в Европа.

В периода 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения с ресор „Информационни технологии". От началото на 2013 г. Красимир Симонски е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" до назначаването му за заместник-председател на новосъздадената Държавна агенция ,,Електронно управление".

От юни 2021 г. е избран за председател на Държавна агенция „Електронно управление" и като такъв отговаря изцяло за мисията, управлението и оперирането на агенцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK