Близо 1300 обвинени за корупция по високите етажи на властта през 2016 г. в Румъния

Снимка: БГНЕС

1271 души са обвинени за корупция по високите етажи на властта през 2016 г. в Румъния.

Сред тях са 3 министри, 6 сенатори, 11 депутати, 47 кметове, 16 магистрати, 21 директори на национални компании и 426 души на ръководни и контролни позиции и заемащи високи постове. Това обяви главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши, цитирана от News.bg.

В рамките на посещението си в България тя се отзова на поканата на Инициативата "Правосъдие за всеки", където представи предизвикателствата, с които са се сблъскали в Румъния, след като започнали борбата с корупцията.

22 години Лаура Кьовеши е работила като прокурор и е имала възможност да проследи развитието на румънската прокуратурата. 6 години е била главен прокурор, а последните години ръководи Националната дирекция за борба с корупцията.

"Бях свидетел на множество промени в този период. Най-голямото предизвикателство бе битката с начина на мислене, манталитета, битката срещу нежеланието да настъпи промяната", разказа шефката на дирекцията.

"Много години корупцията беше системно явление - проявяваше се в здравеопазването, образованието, обществените поръчки", посочи Кьовеши. След присъединяването на Румъния към ЕС била учредена Национална дирекция и настъпили много промени относно борбата с корупцията.

По думите на Лаура Кьовеши през 2006 г. имало 360 обвинени по високите и средните етажи на властта, а през 2016 г. - 1271 души. Според нея критерият за ефективност са влезлите в сила присъди. През 2016 г. има 870 обвиняеми с произнесени окончателни присъди.

В 90% от делата на Националната дирекция за борба с корупцията са произнесени окончателни осъдителни присъди.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK