Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Снимка: МС

Мярката 60/40 ще струва около милиард

Общо безработните са над 213 700 души, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата с коронавируса са 9 909 души. Това заяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаден от news.bg, посветен на постановлението за мярката 60/40.

Мярката 60/40 ще струва около милиард - милиард и половина, но по разчети на правителството парите могат и да не стигнат.

В постановлението има списък с непосредствено засегнати сектори според заповедта на министъра на здравеопазването, тези сектори ще бъдат подпомогнати.

Сред тях са търговията на дребно, сухопътният транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо хранене, туристическа агентска и операторска дейност, предучилищно образование (частен сектор), артистична и творческа дейност и спорт, свързан с развлечение - те ще получат подкрепа от мярката 60/40. Тези работодатели ще могат да кандидатстват за мярката още от утре в Агенцията по заетостта, като в срок до седем дни ще могат да получат съответните решения. В срок до 5 дни ще получат средствата си от Фонд "Безработица".

Втората част на постановлението включва всички останали икономически сектори, като те би следвало да декларират спад от 20% в приходите от продажби. Референтният месец е март 2019 г.

За онези компании, които са създадени след март месец 2020 г. има отделен ред как могат да докажат прихода си от продажби, но те също ще могат да се възползват от мярката 60/40. Дори човек да е започнал работа на 12 март попада в постановлението, уточни Сачева.

Има и изключени сектори от мярката 60/40 - това са селско стопанство, горско стопанство и рибно стопанство, които ще могат да кандидатстват по друг ред. Изключени са и финансови/застрахователни дейности. Още днес ще бъдат подадени заявления в ЕК, за да могат да се изплащат компенсациите.

Направена е процедурата - електронна през бюрата на труда, ще има и публичен регистър на страницата на НОИ. Предвидено е контролът да се осъществява от ГИТ и НАП, няма да се изискват прекалено много финансови документи.

Проверки по отношение на истинността на документацията ще има през цялата година и ще има санкции за злоупотребилите, предупреди Сачева.

"Мярката е точно 60 към точно 40 и се отнася за осигурителния доход за работника. Споровете, които водим са свързани с това, че една от работодателските организации настоява да бъде финансирана цената на труда, която е различна в различните компании. Ние финансираме 60 към 40 от осигурителния доход на работника, за да можем както да подпомогнем компаниите, които би трябвало да получат този мост да преминат през кризата, така и доходите на работниците да не спаднат", отбеляза социалният министър.

Нямало място за спекулацията с мярката 60/40.

Стартъп компаниите не са обект на постановлението, но се разработват различни инструменти, с които ще могат да се разширят възможностите за допустимост на инвестициите. В рамките на кризата могат да бъдат родени и нови бизнес идеи.

Ако работодател не изплати 40-те процента, той трябва да върне и 60-те. Към момента безработните могат да се регистрират и те го правят, а онези от тях, които нямат осигуровка за безработица, ще могат да кандидатстват за безлихвен кредит до 1500 лева, обясни Деница Сачева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK