10 свине са умъртвени след положителен резултат за бруцелоза във фермата на Явор Бошикьов

Снимка: Infomreja.bg

10 свине, 1 овца и 2 кучета са умъртвени след положителен резултат за бруцелоза във фермата на Явор Бошикьов в бобошевското село Вуково. Това обявиха след запитване от страна на ИНФОМРЕЖА от БАБХ.

От там уточниха, че общо отглежданите животни в обекта са 35 свине, 3 овце и 2 кучета.

„Опасност от разпространение и разрастване на заразата от засегнатия обект – няма. Извършени са дейности по дезинфекция на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършва се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията“, обявиха още за ИНФОМРЕЖА от БАБХ.

Животните в останалите обекти на населеното място също подлежат на лабораторен контрол, както досега след обявяването на първичното огнище в  посочения обект (от септември 2018 г. до този момент с отрицателен резултат). При необходимост ще се правят отново допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място. 

Както ИНФОМРЕЖА съобщи през месец октомври м.г. бяха установи общо 19 болни от бруцелоза овце и шилета в животновъдния обект на Явор Бошикьов. Малко преди това с бруцелоза се зарази и ветеринарен лекар от Дупнишко Светослав Русалиев, който е имал контакт със заразените животни.

За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK