Бизнесът и РЗИ-Благоевград, "се разбраха" - ще има безплатни тестове, но мерките ще се спазят

Снимка: Infomreja.bg

Д-р Калоянов посрещна представителите на протестиращите пред РЗИ

Протестиращите ресторантьори се разбраха с РЗИ, че трябва търпение.

Това стана ясно след проведената среща между представители на бизнеса и директора на РЗИ-Благоевград, д-р Калоян Калоянов.

Васил Димитров – заместник-председател на БАХР, заяви, че разговорът в РЗИ е довел до разбиране, че трябва време за логистика от страна на РЗИ и търпение от страна на собствениците на заведения и персонала им.

Именно срещата, провела се тази сутрин, бе причина за така наречения протест пред РЗИ. Искането на бизнеса бе да се осигурят безплатни тестове, а не отпадане на мерките.

Искаме да зададем въпроси към г-н Калоянов, дали държавата е готова, от днес за утре, да осигури безплатни тестове за нашите служители и клиенти. С безплатните тестове има все пак някаква светлина в тунела за по-голямо посещение, каза Димитров.

Бойкот на мерките би имало, ако държавата не си изпълни задължението, допълни собственикът на заведения в града.

Ние искаме мерките д бъдат за всички – за магазините над 300 кв. и администрацията. Държавата иска да се ваксинира цялото население, но това няма как да стане. Ние сме поставени пред колбас. Служителите ни нито искат да се ваксинират, нито да си правят тестове. Но следователно те не могат да дойдат на работа. Значи те трябва да попълнят молба дали ще са в платен или неплатен отпуск. Но те и това не искат. Държавата не е урегулирала законов ред, в който ние да прекратен договорите и да ги пратим на борсата. Притеснени сме, че ще загубим клиенти, каза Васил Димитров.

Д-р Калоянов посрещна представителите на протестиращите пред РЗИ с покана да говорят в кабинета му.

Той каза пред медиите, че той само изпълнява заповедта на здравния министър.

„Ще видим с какво мога да помогна. Не е работа на РЗИ да определи кой да заплаща тестовете и кой не. Очаква се в най-скоро време да получим безплатни тестове за 10 лаборатории в Благоевградска област.“

С 20% се е увеличил броят на желаещите за ваксинация за два дни. Доста от персонала на болниците в областта не са ваксинирани и днес те са отишли на работа с тест, но заплатен лично.

Калоянов каза, че най-предпочитаната ваксина е еднодозовата на „Янсен“.

Проверките в областта се правят усилено, каза още Калоянов.

След срещата Васил Димитров обяви, че няма конкретно решение, до което са достигнали протестиращите и РЗИ, но има разбиране.

Имаме разбиране от РЗИ. От понеделник ще дойдат безплатните тестове и ще има пункт за тестване, както и всяка една от лабораториите ще има безплатни тестове, каза Димитров.

До тогава ще плащаме на работниците си за тестове, допълни Димитров.

Очаква се да има над милион тестове, които безплатно да се употребят в областта.

Това, което ни казват да правим, това ще правим, каза Димитров. Но отбеляза, че протести не са изключени.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK