С тържествена заря-проверка отбелязаха Гергьовден в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Участваха военнослужещи от Военно формирование 26400 и Представителен духов оркестър на Сухопътните войски

По случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май, в Благоевград се проведе тържествена проверка заря с участието на военнослужещи от Военно формирование 26400 и Представителен духов оркестър на Сухопътните войски.

На пл. "Георги Измирлиев" се построиха представителните роти на Бригадно командване и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски на Република България.

Бригадно командване е горд наследник на традициите на славния 14-и пехотен Македонски полк, 25-и Драгомански стрелкови полк и 3-а мото стрелкова дивизия. Командващ тържествената проверка бе майор Кибритев, а приемащ бе командирът на Бригадното командване, полковник Митко Балтов.

На събитието присъстваха ВрИД кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-кметовете инж. Венелин Трошанов и Пролет Трифонова, Мария Захова - секретар на община Благоевград, Бисер Михайлов - областен управител, подполковник Петър Митев - началник на Военно окръжие, народни представители, представители на политически партии, общественици и граждани.

Думата за приветствено слово бе дадена на Ясен Попвасилев:

"В навечерието сме на светлия християнски празник на свети Георги Победоносец, Деня на храбростта и Празник на Българската армия. Преминала през безброй изпитания, извоювала големи победи, изградила легендарни пълководци, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност. Затова днес отдаваме нашата почит към героизма на хилядите български войни и с уважение се прекланяме пред техния подвиг и саможертва. Честит празник! Нека Свети Георги Победоносец Ви закриля!"

Полковник Митко Балтов също произнесе своето тържествено слово към военните и всички присъстващи на площад" Георги Измирлиев": „Този ден е събирателен образ на добродетелите на българския народ, които ни е съхранил през вековете и е поставил основите за развитието и перспективите на нашата родина…

В днешния ден ние, българските войни, свеждаме глави пред окървавените, но неопетнените бойни знамена и гордо се изправяме тук пред вас, защото осъзнато сме взели решение да свържем своя житейски и професионален път с най-честната и достойна служба на народ и родина. Благодаря за безупречната служба. Оръщам се към Вас с думите на един достоен българин и офицер, полковник Петър Дървингов:

„Всеки ден, по една минута, мислете за България, защото така ще държим най-здраво в сърцата си идеала на нашето обединение.“ Честит празник, уважаеми сержанти, офицери и войници и на всички вас, чийто път е свързан с българската армия – Честит Гергьовден и Честит празник на всички, които с присъствието си показахте уважение към българската армия.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK