Благоевградските съветници обсъждаха спасяването на древното селище, БАН излезе със становище

Снимка: Infomreja.bg

Днес се проведе редовната сесия на общинските съветници от Благоевград.

В началото на заседанието думата бе дадена на общинския съветник Сашо Милчев, който изчете предложение от група общински съветници  за включване на точка в предстояща сесия на Общински съвет за провеждане на местен референдум за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и други жилищни и обществени сгради, открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол.“.

Целта е да бъдат обявени за недвижим паметник на културата с местно или национално значение, което ще доведе до развитие на културно-историческия туризъм на територията на община Благоевград.

Предложението е и в подкрепа на организирана от инициативен комитет подписка на жители на Благоевград.

От своя страна НАИМ към БАН излезе с официално становище по темата:

Пълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археолози.

Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

Пред последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив.

Доц. д-р Здравко Димитров, Секция за антична археология, НАИМ при БАН, ръководител на археологическото проучване  
Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK