Желязков: Ще настояваме в Пакета за мобилност да се приемат текстове, гарантиращи националния ни интерес

Снимка: Infomreja.bg

Ще настояваме при евентуалното разглеждане на Пакета за мобилност I да бъдат приемани текстове, които ще гарантиран националния ни интерес. Това заяви пред медии министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешния парламентарен контрол. Той уточни, че Пакетът за мобилност I е включен в предварителния дневен ред и предстои на 25 март да бъде гласуван окончателният дневен ред на пленарното заседание на Европейския парламент.

„Има много условности и неясноти, тъй като все още не е ясно дали ще бъде прието внасянето в пленарна зала на Пакета за мобилност I“, каза Росен Желязков. Предварителната заявка е, че ако бъде одобрено включването на Пакета в заседанието, първо трябва да се гледа предложението на Европейската комисия, след това трябва да бъдат разгледани трите досиета от Пакета като две от тях не бяха приети от Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент. Следващата стъпка е да бъдат разгледани всички варианти и предложения по отделните теми. Министърът коментира, че ако бъде внесен Пакетът, очакванията са да се получат много текстове за обсъждане като към момента никой не знае какво ще се гледа.

„България и нашите партньори от Полша, Унгария, Литва, Латвия и другите страни, които недоволстват от конкретни законодателни предложения, включени в Пакета, ще настояваме Румънското председателство да не подлага документа на междуинституционално разглеждане т.нар. триалози-при евентуално приемане на какъвто и да е вариант.Нашето мнение е, че този въпрос трябва да се гледа в следващия парламент“, заяви още Росен Желязков. Той допълни, че борбата на българската държава е за създаването на едно справедливо законодателство, което да обслужва европейската общност, а не отделни национални интереси. „Ние не сме против Пакета за мобилност I, ние сме против предлаганите рестриктивни норми и протекционизма, който се налага с текстовете в Пакета“, каза още министър Желязков.

Министърът припомни, че вчера в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов коментира темата и с президента на Европейския парламент Антонио Таяни, където отново по категоричен начин беше защитена позицията, че решението за Пакета за мобилност I трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.

„На ниво председатели на политически групи в Европейския парламент имаме ясна подкрепа за Пакет Мобилност I в този му вид от страна на либерали и социалисти, ясно противопоставяне от страна на консерватори и зелени, и въздържане в рамките на ЕНП. От политическото разделение имаме 50 на 50, тоест Европа по законодателния пакет за първи път е разделена по географски признак и по политически признак. Това е прецедент – да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, подчерта още Росен Желязков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK