Колко е струвало на Община Благоевград медийното обслужване през последните 4 години?

Снимка: Infomreja.bg

Справка показва неравнопоставеност между медиите и опити за манипулация

963 367 лв. за медийно обслужване е раздала Община Благоевград за 4 години, става ясно от официални справки предоставени ни по ЗДОИ, потърсени от Blagoevgrad-NEWS.

Това бе една дълго пазена в тайна информация, която години наред институцията отказваше да даде на журналисти, граждани и професионални организации. Допълнителна пречка в разкриването й бе и създаденото в края на 2017 година общинско дружество „Благоевград фест“ ЕООД,  което през последните две години  сключваше въпросните договори.

Сега, когато тези данни са достъпни, ситуацията е още по-притеснителна, защото при анализ на сумите и огромните разлики в тях на пръв поглед показват, че определянето им не почива на ясни критерии, а  определени медии са поставяни в позиция на „оцеляване на ръба“, докато са имали не по-различни условия и задължения от другите, които са получавали десет пъти по-високи суми. Разликата между най-високия и най-ниския договор за 2019 година е в размер на 22000 лв.

Прогресивно нагоре

От 2016 година насам средствата отделяни за финансиране на медии растат прогресивно. Ако тогава за година са дадени 155 321 лв., през 2017 г. сумата нараства на 167 336 лв., година по-късно през 2018 г. средствата вече са 278 666,56 лв., като 200 000 лв. са минали през общинското дружество „Благоевград фест“ ЕООД.

През 2019 година сумата, отделена за информационно обслужване, вече е 362 044 лв.

Случайно или не, именно в годината, в която се проведоха местните избори, сумата отделена за медийно обслужване бележи своя връх.

Тук е необходимо да се направи важно уточнение, преди да разгледаме фактите.  Създаването на балансиран и подходящ модел за финансиране на медиите ще създаде независимост, устойчивост и предвидимост в програмната им политика, ще им позволи много по-добре да изпълняват обществената си мисия. Това е важен фактор, който в случая не е много сигурно, че е спазен. Няма ясни и точни правила и изисквания от и към медиите, получавали финансиране от община Благоевград, няма дадени гаранции за запазване на неприкосновеност в редакционната политика.

Ролята на „Благоевград фест“ ЕООД

В края на 2017 г. общината регистрира дъщерното дружество „Благоевград Фест“ ЕООД – 100% общинска собственост и сключва с него три договора за медийно обслужване. Това е  дружеството, което сключва повечето договори с медиите за периода от началото на 2018 до края на май 2019 г., без уточнение дали има техническия и кадрови потенциал или разчита на подизпълнители в лицето на редица медии.

След създаването на „Благоевград Фест“ общината почти не е влизала директно в договорни отношения с медиите, а е преразпределяла към тях суми чрез общинското дружество. По този начин общината е избягвала задължението си да разкрива медиите, с които сключва договори за информационно обслужване, както и задължението си да приложи състезателните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), при наличие на предпоставките за това.

Общините са задължени да публикуват и в местни издания решенията и нормативните актове, които приемат. Договорите за информационно обслужване не са притеснителни. Фактът, че договорите не са публични и не е ясно на кои медии какво се възлага и срещу какви суми, е тревожен.

Гарантират ли действията на общината медийната свобода и конкурентната медийна среда? Дали не се заплаща на медии с цел да се влияе на общественото мнение? Това са въпросите, които бяха повдигани именно,  заради непрозрачността и липсата на обявени ясни процедури и критерии при избора на медиите,  на чиито услуги е разчитала общината.

Кой колко е получавал и за какво?

Първенец в получените средства, според справките, които получихме по ЗДОИ, е дружеството „Фокус-нунти“ ООД, което през 2019 година има три сключени договора с „Благоевград Фест“ ЕООД на обща стойност 41 320 лв. По-интересното в случая е, че 18 000 лв. от тях са само за „Промотиране на музикален фестивал Франкофоли“, а срокът на въпросния договор е 10 месеца. Останалите два договора са съответно 19 000 лв. за „интервюта, репортажи, анкети и съобщения в регионален ефир на радио „Фокус“ и още 4320 лв. за „предоставяне на уеб мониторинг“.

За сметка на радио „Фокус“, другото радио с регионална програма - „Дарик“, е получило едва 1440 лв. за срок от 10 месеца.
 

БНР-РРС Благоевград, за излъчване на репортажи и предоставяне на програмно време в ефира на БНР, също е получило скромен договор на стойност 2160 лв.

Разлики има и в сумите, които са давани на печатните издания, като липсва конкретна обосновка за критериите, по които е определяно, кое издание колко трябва да получава. Здравата логика води към това, че би следвало тези с по-широка аудитория и по-висок тираж да получават повече за сметка на тези, които имат по-ограничена аудитория и нисък тираж, дали обаче това е взимано под внимание е трудно да се прецени.

Местният ежедневник „Струма“, представляван от дружеството „Струма“ ЕООД, има договор на стойност 28 296 лв. за срок от 12 месеца.
 

Регионалният седмичник „Топ преса“ пък е с договор, който е на стойност 11 856 лв. за същия период, като в този договор попадат и няколко сайта, които медийната група поддържа.
 

Вестник „168 часа“ е получил 6000 лв. за 10 месеца, 12 000 лв. за 12 месеца са определили пък за вестник „Труд“.

За телевизионни изяви и отразяване, договори общината е сключила с Нова телевизия за 29 277,53 лв. за срок от 2 месеца, както и с местната телевизия „Дартс“, която е получила 12 000 лв. за срок от 12 месеца.

Очаквано най-интересното и най-голямо перо се оказват онлайн медиите, които са работили с община Благоевград, където разликите са още по-фрапантни. При тях също не е ясно на какъв принцип са определяни средствата, които са заложени в договорите, както и точно при какви условия и изисквания са сключвани те.
 

Шампион по стойност на договора за 2019 год. е сайтът struma.com със сумата от 24 400 лв. за 12 месеца или малко над 2000 лв. на месец. Докато за миналата 2018 г., първенец е бил сайтът kmeta.bg с 24 000 лв.

На фона на първенците в класацията, има сайтове,  които са получавали далеч по-ниски суми.

За 2018 година, в дъното на класацията с 1224 лв. за 12 месеца, е БТА, а през настоящата година с  2880 лв. за 12 месеца е сайтът „Пирин News“. 

Разликата в тези стойности са доста сериозни, ако разгледаме дори само последната година, тази между най-високия и най-ниския договор е 22 000 лв.

Кой и по какъв начин е определял тези условия е един от основните въпроси, които ще повдигне осветляването на данните. Именно липсата на регламент и правила при кандидатстването и отпускането на средствата е големият проблем на община Благоевград, защото финансирането на медии само по себе си не е укоримо или незаконно. Когато обаче се създава подобна нездрава среда, без равен шанс и нормални условия за честна конкурентоспособност, имаме пълни основания да се съмняваме, че подбудите на местната власт не са били съвсем чисти.

Финансирането на медиите е необходимост и начин за оцеляване особено за малки регионални такива, но за съжаление по места това се използва, за да се влияе на редакционната им политика, което убива всяка възможност за свобода и обективност на съдържанието.

В приложената справка може да видите подробно  всички медии, които са имали подобни договори с дружеството „Благоевград фест“ ЕООД в периода 2018 – 2019 година.

Договорите на община Благоевград 

В периода 2016-2017 година договорите все още са сключвани между Община Благоевград и медиите, видно от справката, с която разполагаме. Тези договори и данни за тях бяха информация, до която в годините назад беше невъзможно да се стигне.

В последните 2 години, след като основната част от договорите вече се сключват с общинското дружество, все пак се появяват договори, които общината е сключвала и самостоятелно, няколко от тях са  с дружеството „Кауза про“ ЕООД, което през 2018 г. е усвоило 36000 лв. за „Подкрепа и консултации за активности в интернет и социални мрежи за популяризиране на дейностите на община Благоевград“.

През 2019 г. отново със същото дружество са сключени 2 договора на стойност 35760 лв. и 10140 лв., съответно за „Излъчване на събития по заявка на Възложителя към посочена Фейсбук група-8 броя“ и „3-минутен филм, отразяващ церемонията по откриване на обновения площад „Г. Измирлиев“.

Според регистрите „Кауза про“ ЕООД е  създадена през юни 2016 година, собственост е на Биляна Стайкова Дякова.

Дякова се оказа интересен образ, около който откриваме още по-любопитни факти. Тя е управителния съвет на директорите на дружеството „ПЛОВДИВ – ЮРИЙ ГАГАРИН – БТ“ АД, което е собственост на БУЛГАРТАБАК-ХОЛДИНГ и Министерство на икономиката.

Освен това, по-задълбочена проверка на историята показва, че Дякова всъщност е бившият главен секретар на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Името ѝ през годините се свързва с интересни процеси и сделки, които са ставали обект на широко медийно внимание. 

През февруари 2008 г., когато Николай Василев е министър на държавната администрация, се събират разнообразна група от инвеститори. Сред тях са представители на рекламната агенция „Оксиген“, съветничката на тогавашния премиер Сергей Станишев – Моника Йосифова, и нейната PR агенция „Актив груп“, майката и съпругата на тогавашния министър на държавната администрация Николай Василев, главният секретар на министерството Биляна Дякова, известният адвокат Иван Тодоров. Те са сред учредителите на акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) „Експат бета“ – част от финансовата група „Експат капитал“.

Преди да станат учредители на „Експат бета“ част от фирмите (формиращи над 50% от капитала) са печелили обществени поръчки от министерството на администрацията, финансирани по ОПАК, около тях има много съмнения за опорочени обществени поръчки и покупки на имоти на скандално ниски цени. 

Изводите

Огромните количествени натрупвания на медии доведоха да негативни качествени изменения в цяла България, а Благоевград не е изключение в правилото. Един не маловажен фактор е финансирането. Всяка медия изпитва трудности в това отношение, затова трябва да се създадат и отворят достатъчно възможности с ясни и прозрачни правила за финансиране. По този начин нито политиците, нито бизнесът, ще имат възможности и лостове за влияние върху медиите. 

Възможно ли е възстановяване на регионалната журналистика?

Според мен надежда има и тя се корени в независимостта на медиите и професионализма. Да се върнем към истината, да се търсят новини, които да показват резултат от свършена работа. Защото в това е смисълът на журналистиката. На регионално ниво в град като Благоевград е лесно да се получи, защото тук всички се познаваме и манипулациите и лъжите лъсват бързо. В този смисъл и истинските неща са лесно разпознаваеми за хората, така че отсяването не е толкова трудно. Най-важното, което трябва да е налично обаче, за да се случат всички тези неща, е желанието - журналистите да си поискат правата обратно, да си върнат правото да бъдат обективни, аналитични,  а когато се налага и критични.

Автор: Blagoevgrad-NEWS, Мариета Димитрова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK