Благоевградските полицаи ще следят с таблети точките под видеонаблюдение

Снимка: Infomreja.bg

На редовната си среща с медиите кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов, обобщи, че всички проекти, по които работи общината, протичат безпроблемно.

Темата за младите хора неизменно бе свързана със синята зона в града и изграждането на социалните жилища.

Най-напред кметът даде информация, че е влязла в сила процедурата по издраждане на видеонаблюдение в централната градска част, учебните заведения и другите институции. Камбитов обърна внимание на това, че при монтирането на камери в дворовете на училища ще бъде наблюдаван не само училищния двор, а и широк периметър около самото заведение. То този начин общината се надява, че ще бъдат намалени порочните практики със „зарибяване“ на ученици с наркотици, както и че ще бъдат избегнати неприятни инциденти.

Видеонаблюдението ще бъде свързано, по думи на кмета, със системата на полицията. Така връзката община – МВР ще бъде по-тясно свързана. До два месеца започва поставянето на камери, а дежурните патрули ще бъдат снабдени с таблети, на които в реално време ще могат да наблюдават участъците.

Кметът изрази надежда, че този проект ще бъде изплатен в рамките на 5 години.

Видеонаблюдението ще изпълнява още една функция, свързана с шофьорите, нарушаващи правилата за движение и паркиране. Синята зона от години е обект на критики, но към момента се оказва единственото адекватно и възможно решение, каза Камбитов.

За да може да бъдат осигурени повече паркоместа зоната ще бъде разширена и всеки шофьор, паркирал неправилно, ще бъде заснеман от камерите и съответно санкциониран.

Наредбата за синята зона, уточни Камбитов, ще бъде променена с цел по-голяма ефективност. Не е възможно обаче да се реализира идеята, предложена преди време, за превръщането на улиците в еднопосочни.

„Само 3-4 улици в центъра могат да станат еднопосочни, останалите е невъзможно да са такива“, каза градоначалникът.

Причината – съгласие трябва да дадат ред институции като пожарна безопасност и линейките, КАТ и др., заради което еднопосочното движение би затруднило шофьорите, а не да ги улесни.

Не бе пропуснато и това, че всичко се корени в съзнанието на участниците в движението и че Паркинги и гаражи имат почти декоративна функция, заради липса на правомощия.

Планът, който бе зададен още при фаталния инцидент със загиналата студентка на ул. „Славянска“, също се разглежда. Той е за изграждането на 5-етажен паркинг в района на закрития пазар на града.

„Има два варианта – паркингът да бъде общински или отдаден на концесия. По-склонен съм да бъде даден на концесионер, което е и по-добре за общината“, каза Камбитов.

Социалните жилища имат основна таргет група – младите хора и семейства, допълни кметът. Той поясни, че всякакъв вид спекулации, че жители на ромския квартал, чиито незаконни постройки ще бъдат съборени, ще бъдат преместени в тези жилища, трябва да бъдат ликвидирани.

Над 750 други жилища са предвидени за ромите, които живеят в незаконни къщи.

Атанас Камбитов приключи конференцията с усмивка и не забрави да коментира вчерашния мач между „Пирин“ и ЦСКА. „Умрях от яд!“, каза благоевградският управник.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK