Благоевградските пожарникари почетоха празника си пред плочата на Кирил Чамишки

Снимка: Община Благоевград

Днес пред сградата на Регионалната служба по пожарна безопасност в Благоевград се състоя церемония по полагане на цветя пред паметната плоча на полковник Кирил Чамишки. Церемонията се провежда всяка година по повод професионалния празник на пожарникарите.

На 14 септември 1905 г. в София се организира първият пожарникарски събор. През 1995г. датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари.

По повод на професионалния празник ежегодно се провежда и „Седмица на пожарната безопасност“. Тя е съпътствана от редица мероприятия като провеждане на учения, занятия, демонстрации на противопожарна и спасителна техника и др. Целта е да се достигне до всички граждани и най-вече до подрастващите, с цел формиране на адекватно поведение в тях при различни произшествия, инциденти и бедствия.

Отслужен бе водосвет за здраве и успех при изпълнение на служебните задължения на служителите на РДПБЗН-Благоевград.

Директорът на РДПБЗН-Благоевград, комисар Георги Пармаков, произнесе тържествена реч, в която благодари на колегите си за проявената смелост при изпълнение на служебните си задължения през тази година. „Настоящата 2017 година към този момент беше изключително трудна за пожарникарите от Благоевград.Особено през последния месец на територията на областта възникнаха най-мащабните пожари в Югозападна България, а бих казал и в цяла България, при които всички пожарникари и всички участващи в потушаването им горски служители, военни и доброволци проявиха изключителен професионализъм. Позволете ми от свое и ваше име да благодаря на нашите гости за отличната координация и взаимодействия с ръководените от тях структури, както в ежедневната дейност, така и при ликвидиране на различните произшествия, които възникнаха през изминалата година.“ - каза комисар Пармаков.

Той благодари и за обновената сграда на Районната служба по пожарна, която бе открита в края на месец август. Тя е първата подобна сграда санирана  по ОП „Региони в растеж“. Комисар Памаков продължи: „ Събрали сме се днес пред паметната плоча на полковник Кирил Чамишки , който загина при гасенето на големия горски пожар през 2003 г. в местността Бетоловото в Пирин, за да изразим почит към паметта на всички загинали при изпълнение н а служебния си дълг пожарникари. Нека с едноминутно мълчание и падане на колене да почетем тяхната памет.“

Председателят на Общински съвет Благоевград-Радослав Тасков, заместник областният управител на област Благоевград-Иван Стоянов, директорът на ОД на МВР-Благоевград, ст.комисар Николай Хаджиев, директорът на РДГ-Иван Гергов бяха сред официалните гости.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK